Més d'un mes després de l'inici del brot, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) segueix sense considerar la verola del mico com a emergència sanitària internacional. Aquesta ha estat la decisió presa pel director general de la institució, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha seguit la recomanació d'un grup d'experts convocats per deliberar sobre la gravetat del brot. Això és un senyal de la preocupació que causa l'augment de persones infectades, però insuficient per parlar d'emergència sanitària internacional com sí que ocorre amb la covid-19. Recordem que la mateixa organització no ha vist necessària la cancel·lació de grans esdeveniments per mor de la malaltia.
"El que fa especialment preocupant aquest brot és la seva propagació ràpida i continuada a nous països i regions i el risc a una major transmissió a grups vulnerables, com persones immunodeprimides, dones embarassades i nens", ha explicat Tedros a l'hora de comentar les conclusions dels experts. I és que des de mitjans maig s'han notificat més de 3.000 casos confirmats de verola del mico en una cinquantena de països, molts dels quals mai havien registrat casos d'aquesta malaltia. En particular, a Catalunya se n'han confirmat 150 fins al moment. Malgrat tot això, fins ara s'han registrat poques hospitalitzacions per verola del mico. Només s'ha notificat una mort, d'una persona amb immunodepressió.
Manca de vacunació
Els experts de l'OMS integren el Comitè d'Emergència, dedicat a analitzar brots infecciosos com l'actual. Aquest passat dijous es van reunir i aquest cap de setmana han emès l'informe, on assenyalen que la gran majoria de malalts no han estat vacunats contra la verola tradicional. Cal recordar que la vacuna contra la verola tradicional també protegeix contra la del mico. "Alguns membres han indicat que, donat el baix nivell d'immunitat entre la població, existeix el risc d'una major transmissió, la qual no ha de ser ignorada", ha advertit la institució. Per exemple, a l'estat espanyol es va erradicar la verola tradicional cap a finals dels anys setanta. Llavors, es va acabar amb la vacunació contra la malaltia. És per això que la gent menor de quaranta anys no està immunitzada. Ara, el Ministeri de Sanitat ja ha aprovat de nou la vacunació.
Els experts també han recordat que la circulació de la verola del mico arreu del continent africà ha estat desatesa durant molts d'anys i que és hora de bolcar-se per atendre aquesta situació. Els científics han indicat que la progressió de la malaltia ha de ser vigilada i que serà necessari fer una nova anàlisi de la situació en les pròximes setmanes un cop que hi hagi més informació sobre els brots. Per això se seguirà amb atenció el ritme d'augment de casos en els pròxims 21 dies dins de la població afectada i fora d'ella, el nombre de casos entre els treballadors sexuals i una potencial propagació dins dels països amb casos i en d'altres on per ara no se n'han detectat.