L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha rectificat i s'ha mostrat “oberta” a “l'evidència emergent” que la Covid-19 es pugui transmetre per l'aire. La professora Benedetta Allegranzi, experta sanitària de l'entitat, ha afirmat que cal “entendre les implicacions” sobre aquesta via de transmissió i sobre “les precaucions que cal prendre”. 239 científics d'arreu del món han elaborat articles en què posen de manifest aquest tipus de via de contagi i van instar aquest dilluns l'OMS a actuar en conseqüència, un fet que l'organització no ha desestimat.

Allegranzi ha explicat en roda de premsa que l'organització ha “discutit i col·laborat” amb molts dels signants d'aquests articles “durant els darrers mesos” i ha corroborat que hi ha evidències en aquest camp “com en tots els altres camps” a l'entorn de la pandèmia.

L'experta ha volgut subratllar que aquest és un camp de recerca que “està creixent” i que ha posat de manifest “evidències emergents” a l'entorn de la transmissió de la Covid-19 per l'aire, per bé que “no són definitives”. “Per tant, la possibilitat” d'aquesta via de contagi en escenaris “molt específics”, com ara ambients tancats, amb molta gent i poc ventilats “no pot ser descartada”.

Per la seva banda, la responsable d'emergències sanitàries de l'OMS, Maria van Kerkhove, ha explicat que l'organització treballa amb el grup de científics des de l'1 d'abril i que des de fa setmanes elabora un informe sobre aquesta possible via de contagi “per intentar consolidar” tot el coneixement que se'n té, una investigació que ha de veure la llum “en els pròxims dies”.

L'avís dels experts

Els experts havien advertit que s'ha subestimat la transmissió del coronavirus a l'aire en ambients interiors, i apunten que els casos s'estan multiplicant en bars i restaurants, oficines i mercats. Per aquest motiu es recomana l'ús de màscares en espais amb poca ventilació, més enllà de la separació social recomanada, en escoles, casals d'avis, residències i oficines.

La majoria d'aquests experts apunten que la falta de claredat de l'OMS i les reticències a canviar d'opinió responen a qüestions econòmiques. Subratllen el pressupost cada vegada més reduït de l'OMS i les complicades relacions polítiques que ha de mantenir, especialment amb els Estats Units i la Xina. En la carta, els experts celebren que el personal de l'OMS hagi ofert diàriament reunions informatives i hagi respost incansablement a les preguntes sobre la pandèmia.

Però lamenten, precisament, que el comitè de prevenció i control de la infecció estigui regit per una visió rígida i massa medicalitzada de les proves científiques. "Moriran defensant el seu punt de vista", diu una antiga consultora de l'OMS, que no vol ser identificada.