Les vies de transmissió del coronavirus estan en contínua revisió. Malgrat que s'ha repetit fins a la sacietat que els objectes quotidians que utilitzem han de ser desinfectats amb freqüència per la capacitat del nou coronavirus de romandre durant hores a les superfícies, ara l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura en un comunicat que no té proves que evidenciïn que les persones puguin contreure el virus mitjançant el contacte amb superfícies com manilles, poms de les portes o teclats. Tot i així, continua recomanant procedir a la desinfecció per motius de seguretat.

Segons la pròpia organització, les indicacions sobre la prevenció del contagi de virus en superfície van derivar d'un estudi en el qual es demostrava que el virus podia sobreviure a l'exterior d'una màscara mèdica durant un temps estimat de set dies. També es van realitzar proves que asseguraven que romania fins a 9 dies en superfícies inanimades, com vidres, plàstics i metalls. Al març, una investigació assegurava que s'havien trobat virus viables que romanien 4 hores en coure, fins i tot 24 hores en cartró i fins i tot 2 o 3 dies en plàstic i acer inoxidable.

Agafar

Però ara sembla que l'OMS assegura que aquests estudis sobre la capacitat del coronavirus per sobreviure s'han de considerar amb cert escepticisme, ja que es van realitzar en laboratoris on no es reprodueixen amb exactitud les condicions de la vida real.

En qualsevol cas, tot sembla apuntar que queda molt per investigar encara en relació amb aquest virus. Per això, malgrat la qual cosa diu l'OMS i encara que fins ara no hagin conegut casos de persones que contreguin el virus des d'una superfície, l'esmentada transmissió no pot descartar-se atès el comportament d'altres coronavirus coneguts. Per això, els experts de l'Organització asseguren que és important desinfectar les superfícies d'objectes com lavabos, inodors, dispositius electrònics i agafadors.

Això sí, l'OMS desaconsella la polvorització a gran escala de desinfectants, ja sigui en interiors o exteriors, tal com han realitzat en molts municipis asiàtics. Segons expliquen, no hi ha perill que el virus pugui transmetre's a les persones a través dels carrers i voreres i és poc probable que el desinfectant romangui prou en superfícies irregulars com per ser d'alguna utilitat.

Tocar botón

I per descomptat, el que no s'ha de fer mai és ruixar determinades parts del cos o peces de roba amb desinfectants agressius, perquè això no evita que una persona transmeti la malaltia. No només això, sinó que fer-ho pot produir problemes a la pell, irritació en les mucoses i afeccions més greus com a broncoespasme deguts a la inhalació i efectes gastrointestinals com nàusees i vòmits.