L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que l'edulcorant artificial aspartam, molt comú i present a refrescos, llaminadures i altres dolços i, fins i tot, a fàrmacs, podria ser cancerigen. L'Agència Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (IARC), l'òrgan de l'OMS que monitoritza els potencials cancerígens, conclou que l'evidència científica porta a pensar que es tracta d'un compost amb efectes nocius, tot i que el cataloga dins del nivell 2B, el penúltim escalafó de perill. L'OMS constata que els efectes cancerígens de l'aspartam no són especialment preocupants en les dosis que es consumeixen habitualment, però el límit d'ingesta diària admissible sota uns paràmetres segurs fa temps que l'organisme el va topar en 40 mil·ligrams per quilo de pes del consumidor al dia. 

🔴 Aquests són els productes que contenen aspartam, "possiblement cancerigen" segons l'OMS

 

L'aspartam és un edulcorant artificial (d'origen químic) fins a 200 vegades més dolç que el sucre i es troba en multitud de productes de consum habitual des dels anys 80: en refrescos "light", dolços i llaminadures, gelats, iogurts, cereals i, fins i tot, a dentífrics i algunes medicines com píndoles per la tos o vitamines. L'OMS el situa en la mateixa escala que el plom o les fuites d'un motor de benzina quant a la possibilitat de ser un potencial cancerigen, d'acord amb l'evidència científica. D'altres potencials cancerígens com el tabac o la carn processada, per exemple, estan a un nivell més alt de l'escala de perill de l'OMS.

El director del Departament de Nutrició i Innocuïtat dels Aliments de l'OMS, el doctor Francesco Branca, ha afirmat que "les avaluacions de l'aspartam mostren que, si bé la innocuïtat no preocupa de forma destacada en les dosis de consum habitual d'aquest producte, s'han descrit possibles efectes que han d'investigar-se en més estudis i de millor qualitat". L'OMS ha afirmat que continuarà donant seguiment a la nova evidència i encoratjaran a grups de recerca independents al fet que iniciïn més estudis sobre el possible vincle entre l'exposició a l'aspartam i els efectes en la salut dels consumidors.  A més, l'organisme internacional ha constatat que el compost no només és potencialment cancerigen per persones, sinó també per animals. 

40 mil·ligrams per quilo al dia

L'OMS ha conclòs que les dades avaluades indiquen que no hi ha cap raó suficient per a canviar la ingesta diària admissible (IDA) prèviament establerta de 0 a 40 mg/kg de pes corporal per a l'aspartam. Per tant, el comitè competent va reafirmar que el consum d'una quantitat diària que estigui dins d'aquest límit és innocu. Per exemple, amb una llauna de refresc dietètic que contingui 200 o 300 mg d'aspartam, un adult que pesa 70 kg necessitaria consumir més de 9-14 llaunes al dia per a excedir la ingesta diària admissible, si no es consumeixen altres aliments.