L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha desaconsellat als seus estats membres que administrin terceres dosis de reforç de la vacuna contra la covid. L'OMS ha exigit cautela i ha advertit als països que la conformen que "no es vegin temptats" de començar a posar més dosis, ja que creu que no ajudarà al repartiment global de les vacunes.
El president del Comitè d'Emergència de l'OMS per a la covid-19, el doctor Dider Houssin, ha aclarit que les dades científiques "no justifiquen per al moment" una altra dosi de reforç, segons recull Efe. Si els països més rics aposten per una estratègia de vacunació en tres dosis, es corre el risc "incrementar la desigualtat" en la vacunació en l'àmbit mundial, ja que dificultaria encara més que els països pobres poguessin adquirir dosis.
Una demanda recurrent
L'OMS fa mesos que pica pedra perquè els estats més rics del món donin els excedents de vacunes als més pobres. Al maig va demanar que els països rics deixessin de banda els plans de vacunar als infants i destinessin aquestes dosis als adults de zones més empobrides.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, que va alertar aleshores que la mortalitat per covid arreu del món aquest any serà superior a la registrada el 2020, quan es va declarar la pandèmia. "Entenc que alguns països vulguin vacunar els seus nens i adolescents, però els urgeixo que ho reconsiderin i en lloc d'això donin més dosi a Covax", va afirmar Tedros. La posició de l'OMS respecte al repartiment a la campanya de vacunació és ferma: la millor estratègia és la vacunació global.
L'organització ha fet aquest dijous una crida als governs de tot el món perquè donin suport al seu projecte d'aconseguir que el 10% de la població mundial estigui immunitzada el pròxim setembre a través de la distribució global de vacunes.
Prologar les mesures
El Comitè d'Emergència de l'OMS ha celebrat avui la seva reunió trimestral en la qual avaluen l'estat global de la pandèmia. El comitè ha aprofitat el moment per recomanar a tots els països que per ara "considerin seriosament" mantenir les mesures de distanciament físic, en ple auge de casos i amb la variant delta guanyant terreny a tot el món.
La demanda de l'organització arriba després que aquesta mateixa anunciés que al món ja han mort més de 4 milions de persones per la covid. Tedros va recalcar en roda de premsa que la pandèmia "es troba en un moment molt perillós". L'OMS tem que la tendència descendent en les morts arreu del món canviï per culpa de l'augment de casos que s'està produint en l’àmbit mundial les últimes setmanes.