L'ús de la hidroxicloroquina com a mesura de profilaxi per prevenir la Covid-19 ha estat "fortament" desaconsellat per un grup d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Aquest fàrmac ha deixat de ser "una prioritat d'investigació" i els recursos haurien de centrar-se en altres de més prometedors per prevenir la malaltia, segons un article que publica British Medical Journal (BMJ) i elaborat per experts internacionals del Grup de Desenvolupament de Directrius de l'OMS.

 

 

La "ferma recomanació" emesa pels experts es basa en "proves d'alta certesa" procedents de sis assajos controlats aleatoris amb més de 6.000 participants, amb i sense exposició coneguda a una persona infectada pel SARS-Cov-2. L'OMS ja va anunciar el juny de 2020 el final definitiu dels assajos clínics amb hidroxicloroquina en el tractament de pacients amb la Covid-19, dos dies després que es revoqués el seu ús als Estats Units, un dels països que més havia apostat per aquest fàrmac. L'OMS ja va aturar a finals de maig i primers de juny els assajos amb hidroxicloroquina, després de publicar-se un estudi a la revista 'The Lancet' que advertia d'un augment en la mortalitat de pacients tractats amb aquest fàrmac, però els va reprendre després que tres dels quatre autors de l'article es retractessin.

Proves d'alta certesa

La hidroxicloroquina, segons el que els experts qualifiquen proves d'alta certesa, "no va tenir un efecte significatiu sobre la mort i l'ingrés a l'hospital".

A més, les proves de certesa moderada van mostrar que aquest fàrmac "no va tenir un efecte significatiu" sobre la infecció per Covid-19 confirmada al laboratori i "probablement augmenta el risc d'efectes adversos".

Aquesta directriu s'aplica a tots els individus que no tenen Covid-19, independentment de la seva exposició a una persona amb infecció per la malaltia.

"Directriu viva"

La recomanació d'avui és la primera versió d'una "directriu viva" sobre els medicaments per prevenir la Covid-19, desenvolupada per l'OMS, amb l'objectiu de proporcionar "una orientació fiable" sobre la gestió de la malaltia i ajudar als metges a prendre millors decisions amb els seus pacients.

Les directrius vives són útils en àrees d'investigació que evolucionen ràpidament, com la Covid-19, perquè permeten als investigadors actualitzar els resums d'evidència prèviament examinats i revisats per altres científics, explica el BMJ.

L'ús de la hidroxicloroquina va ser proposat a l'inici de la pandèmia per tractar pacients de coronavirus, però el juny passat l'OMS va anunciar el final definitiu dels assajos clínics, després de demostrar diverses investigacions que no reduïa la mortalitat. Ara desaconsella també el seu ús per prevenir-la.