L'OMS reconeix no saber què està fallant a Espanya perquè sigui el país europeu amb més incidència de la Covid-19. Així ho ha confirmat, Maria Neira, directora de Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Neira ha reconegut que l'organisme fa setmanes que analitza la situació d'Espanya i els motius pels quals és el país d'Europa amb major incidència i encara no sap què és el que està fallant. Tal com ha explicat durant la seva intervenció en l'esmorzar informatiu telemàtic de Nova Economia Fòrum, Espanya és actualment el país amb les mesures "més restrictives".
Cal ser més conscients
A tall d'exemple, l'ús de les màscares és obligatori, fins i tot en espais tancats, en comparació amb d'altres països en què les normes han estat una mica "més relaxades" i la seva situació epidemiològica ha estat "millor". Neira ha analitzat el comportament de la societat espanyola durant la pandèmia, assegurant que ni la transmissió intrafamiliar ni el comportament dels joves "justifica" l'elevada transmissió del coronavirus a Espanya: "És cert que hi ha hagut una relaxació dels joves i les festes però això no justifica tota la situació en què el país està actualment, ja que a Itàlia els joves també han fet festes a França o fins i tot, a Suïssa".
Des de l'OMS es subratlla la importància de millorar la conscienciació dels ciutadans espanyols, especialment els joves, així com d'analitzar la situació de l'Atenció Primària, i els cribratges que es realitzen, per tal de detectar les debilitats que pugui tenir i "corregir-les". I ha posat deures al govern de Pedro Sánchez: "També cal que es revisi el pla de detecció, rastreig de contactes, aïllament i quarantena i assegurar-nos que hi ha un seguiment dels mateixos. Si falten rastrejadors caldrà posar rastrejadors, i si cal corregir alguna cosa, caldrà fer-ho".
Conflicte amb Madrid
Neira no ha volgut pronunciar-se sobre les disputes entre Ayuso i Sánchez sobre la Comunitat de Madrid tot i que ha reconegut que "no li agrada" despertar-se i veure que la premsa estrangera reflecteix en les seves portades aquest conflicte entre administracions.
"Ahir qualsevol diari internacional obria amb la notícia que a Espanya hi ha aquests desacords i això no és una cosa que un vol veure cada dia als diaris, ja que preferiria veure que Espanya és exemple de gestió", ha comentat, per avisar de que l'OMS no té els "elements suficients" per jutjar i entendre les "dinàmiques internes" de les administracions.