El tractament de la salut menstrual històricament ha caigut en un segon pla de les polítiques sanitàries. El desconeixement, el menysteniment dels dolors i els problemes que pot comportar han relegat les polítiques sanitàries en aquest àmbit a gairebé inexistents. Sense estratègies completes ni recursos, les polítiques de salut menstrual han estat orfes durant molts anys. Tant és així que en alguns governs i administracions no es tracta com un tema de salut, sinó d'higiene. Això precisament és el que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) demana que és modifiqui: parlar de salut menstrual, no pas de quelcom relacionat amb la higiene.
En concret, l'organisme de les Nacions Unides ha sol·licitat reconèixer que la salut menstrual significa que les dones i les nenes tinguin accés a informació i educació al respecte, als productes menstruals que necessiten, a les instal·lacions d'aigua, sanejament i eliminació, a l'atenció competent i empàtica quan sigui necessari, per viure, estudiar i treballar en un entorn on la menstruació es vegi com una cosa positiva i saludable, no com una cosa de què avergonyir-se. A més, l'OMS ha adquirit el compromís d'intensificar els seus esforços per pressionar als responsables polítics i sanitaris per promoure els drets de les dones i les nenes en l'àmbit de la menstruació, especialment en contextos de crisis humanitàries.
Primeres actuacions
Trencar silencies i tabús sobre la regla arreu del món. Aquest és un dels objectius que s'ha fixat l'OMS, malgrat que reconegut que en alguns països ja s'han fet passes en aquesta direcció. "Els governs estan començant a actuar, però necessiten fer molt més. Alguns governs han eliminat els impostos sobre els productes menstruals. Altres s'han centrat en els desafiaments que enfronten les adolescents en edat escolar per obtenir productes menstruals, i d'altres han posat en marxa estratègies per proporcionar productes menstruals a poblacions en circumstàncies difícils, per exemple, les que no tenen llar o les que estan empresonades", ha detallat l'organització.
Tot i reconèixer els avançaments que han fet alguns Estats en la matèria, des de l'organització s'insisteix en la necessitat de millor alguns aspectes, com l'accés als productes menstruals. Un accés que no és senzill per motius econòmics en molts països, però que es torna un malson en contextos de crisis humanitàries. "Haurien de fer escoles, llocs de treball i institucions públiques que donin suport al maneig de la menstruació amb comoditat i dignitat. Més important encara, haurien de normalitzar la menstruació i trencar el silenci que l'envolta. Finalment, en el context que està succeint a Etiòpia, Ucraïna i altres llocs, els governs haurien d'incloure una atenció a la menstruació com a part d'una resposta més àmplia de Salut Sexual i Reproductiva en aquelles persones desplaçades a causa de la guerra o les calamitats naturals", ha conclòs l'OMS.