La propagació d'informacions errònies sobre el coronavirus, sovint a través de les xarxes socials, ha provocat la reacció dels governs i de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha alertat contra el virus de la desinformació i el que ja es coneix com a "informademia".
De fet, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, alertava recentment sobre la necessitat de "combatre la propagació de rumors i de desinformació". Mentre que l'OMS i el Ministeri de Sanitat a Espanya ofereixen informació constant sobre qualsevol novetat davant el coronavirus, són moltíssimes les informacions que s'expandeixen per les xarxes creant confusió i generant alarma.
Algunes d'elles totalment infundades o que no han pogut ser demostrades, com la transmissió per aerosols o el contagi durant el període d'incubació. La mateixa OMS és clara en recordar que no hi ha proves que mascotes com gossos o gats hagin estat infectats o hagin propagat el virus.
De la mateixa manera, afirma que és segur rebre un paquet de la Xina o d'un altre lloc en el qual s'hagin notificat casos d'infecció. "A partir de l'observat amb altres coronavirus", indica, "sabem que aquest tipus de virus no sobreviu massa temps en objectes". Per tant, objectes com cartes, paquets, monedes o bitllets, no suposen riesgo d'infecció pel nou coronavirus.
Informació epidemiològica
A Espanya, el ministeri ha fet públic un informe tècnic, que es pot consultar al web del departament, en el qual s'ofereix informació epidemiològica, sobre la malaltia, mesurades de salut pública i com s'encomana o es pot prevenir. En aquest document s'explica que s'està investigant la manera en què va poder transmetre's el virus de la font animal als primers casos humans.
Els investigadors sí que han determinat com es transmet entre humans. La via de transmissió és similar a la d'altres coronavirus, a través de les secrecions de persones infectades, principalment per contacte directe amb gotes respiratòries de més de cinc micres, capaces de transmetre's a distàncies de fins a dos metres.
Recomanacions
Per reduir el risc de contagi, les recomanacions de l'OMS són els principis bàsics per no contreure infeccions respiratòries agudes: evitar el contacte proper amb persones que pateixin aquest tipus d'infeccions i rentar-se freqüentment les mans, especialment després del contacte amb malalts o el seu entorn.
L'alarma generada ha posat de manifest una vegada més que la desinformació en l'àmbit sanitari resulta molt perillosa i la difusió de notícies falses mèdiques a les xarxes socials té un elevat nivell de propagació. D'allà els advertiments sobre la "informademia" a la qual s'ha referit l'OMS, mentre alerta de forma rigorosa per evitar mals majors a causa del 2019-nCoV.
Davant d'aquesta situació, l'OMS recomana als qui busquen a través d'Internet i de les xarxes informació sobre el coronavirus que consultin les pàgines de la mateixa organització o de les institucions oficials de cada país.