L'OMS ja veu la llum al final del túnel amb la pandèmia de la covid. El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha assegurat que "mai no s'ha estat en una millor posició" per posar fi a l'epidèmia del coronavirus i ha demanat "no perdre aquesta oportunitat". I és que la setmana passada es va registrar la xifra "més baixa" de morts per covid des del març del 2020, segons ha detallat Tedros aquest dimecres en una roda de premsa. De la mateixa manera, Catalunya va encetar el mes de setembre amb les UCI pràcticament buides.
El director general de l'OMS ha fet servir una metàfora esportiva per il·lustrar la situació: "Una persona que corre maratons no s'atura abans d'arribar a la meta, sinó que corre més i amb tota la seva energia. Estem en una posició d'avantatge i veiem la meta, però és el pitjor moment per deixar de córrer. El que hem de fer és córrer més de pressa i assegurar-nos que travessem la línia de meta". Però després de la metàfora ha arribat la realitat i ha advertit que si no s'aprofita l'oportunitat, és possible que apareguin més variants. Una idea que també ha compartit l'epidemiòloga líder de l'agència de Nacions Unides, Maria Van Kerkhove: "Ja s'ha demostrat que com més circula el virus, més oportunitats hi ha que muti". "Esperem que hi hagi noves onades d'infecció, per la qual cosa encara queda molt per fer", ha lamentat.
Sis informes de l'OMS per posar fi a la covid
És per això que l'OMS ha publicat sis informes de polítiques amb accions clau per posar fi a la pandèmia de la covid. Els sis documents estan disponibles en anglès al lloc web de l'organisme i es poden resumir així: vacunar els grups de més risc, mantenir la vigilància, proves i seqüenciació, atenció clínica, mesures de salut pública, implicar comunitats i abordar la infodèmia. Tedros ha subratllat que els informes es basen en les evidències científiques i les experiències adquirides en els últims 32 mesos sobre el que millor funciona per salvar vides, protegir els sistemes sanitaris i evitar problemes socials i econòmics. "Són una crida urgent perquè els governs reforcin les seves polítiques contra la covid-19 i contra altres patògens que tinguin potencial de pandèmia. Així mateix, els informes inclouen informació sobre accions específiques que han d'aplicar-se", ha afegit. En aquest sentit, la vacunació amb la quarta dosi a l'estat espanyol comença el 26 de setembre.
D'altra banda, el director general de l'OMS ha destacat que les xifres de nous casos de verola del mico a escala global segueixen una tendència a la baixa. Tanmateix, ha advertit que "no és encara el moment per relaxar-se o abaixar la guàrdia": "Països i comunitats afectats han de continuar treballant i els sanitaris segueixen necessitant suport en la seva preparació per diagnosticar i tractar nous casos, així com per evitar infeccions". A Catalunya, Fira de Barcelona ha començat aquesta setmana a vacunar de la verola del mico (amb una gran acollida).