Pas històric de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'organisme ha aprovat per primera vegada a la història que es pugui fer un ús generalitzat d'una vacuna contra la malària. Aquest fàrmac ja s'ha anat administrant en programes pilot que s'han posat en marxa a països com Ghana, Kènia o Malawi i que ha integrat més de 800.000 menors.
L'anunci l'ha fet el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha manifestat que "l'esperada vacuna contra la malària per als nens és un gran avanç per a la ciència, la salut infantil i el control de la malària. L'ús d'aquesta vacuna, a més de les eines existents per prevenir la malària, podria salvar desenes de milers de vides joves cada any".
La vacuna, que rep la distinció de RTS,S/AS01, està prevista per a nens que viuen en països amb una transmissió de moderada a alta. La previsió és que s'han d'administrar quatre dosis en nens a partir dels 5 mesos d'edat per tal de reduir la malaltia i la seva càrrega. Els estudis mostren que redueix fins a un 30% la malària greu mortal.
Què és la malària?
La malària o paludisme és una malaltia parasitària que ve provocada per protozous del gènere Plasmodium i que fa que el pacient desenvolupi, principalment, anèmia i febre molt alta. Es transmet a través de picades de mosquits anòfels infectats.
Dissortadament, la malària segueix causant més de 260.000 morts infantils de nens africans de menys de 5 anys. És una malaltia que continua sent una de les principals causes de mort infantil a l'Àfrica subsahariana. Concretament, l'any 2019, segons dades de l'OMS, 229 milions de persones van patir malària arreu del món.
La simptomatologia que també es desenvolupa, per exemple, és hemoglobina a l'orina, síndrome del destret respiratori agut (que és una reacció inflamatòria als pulmons), la disminució de la capacitat de coagulació de la sang o la pressió arterial baixa. També pot haver-hi convulsions, deliris o pèrdua de consciència.
El director regional de l'Organització Mundial de la Salut a Àfrica, Matshidiso Moeti, també ha celebrat la introducció de la vacuna: "Durant segles, la malària ha afectat molt l'Àfrica subsahariana. Fa molt temps que esperant una vacuna eficaç contra la malària i ara, per primera vegada, tenim una vacuna d'aquest tipus recomanada per al seu ús generalitzat. La recomanació d'avui ofereix un raig d'esperança per al continent que suporta la major càrrega de la malaltia i esperem que molts més nens africans estiguin protegits contra la malària i es converteixin en adults sans".