L'Assemblea Mundial de la Salut ha acordat posar en marxa el procés per al tractat internacional de pandèmies. Es tracta d'un procés mundial per redactar i negociar una convenció, un acord o altre instrument internacional per reforçar la prevenció, la preparació i la resposta davant les pandèmies, amb vista a la seva adopció en virtut de l'article 19 de la Constitució de l’OMS, o d'altres disposicions de la Constitució. L'article 19 permet a l'Assemblea adoptar convenis o acords sobre qualsevol assumpte que sigui competència de l’OMS.
La decisió s'ha pres de forma virtual, en una sessió extraordinària, la segona des de la fundació de l’OMS el 1948, per adoptar una única decisió, el Tractat Internacional de Pandèmies sota el títol 'El món en comú'. Segons el calendari adoptat per consens dels 194 Estats membres el nou instrument haurà de quedar preparat i ser aprovat en 2024.
Decisió històrica
El director general de l’OMS, Tedros Adhamon Ghebreyesus ha celebrat la decisió i l'ha qualificat d’"històrica i vital", a més, ha assegurat que representa "una oportunitat única en una generació per enfortir l'arquitectura sanitària mundial per a protegir i promoure el benestar de totes les persones". Actualment, les crisis sanitàries, com la covid-19, es gestionen aplicant el Reglament Sanitari Internacional, la revisió de la qual va entrar en vigor l'any 2007 i es va negociar després de l'aparició de la SARS l'any 2003, la primera infecció que va posar de manifest com la interconnexió del món afavoreix la propagació incontrolada de les malalties infeccioses noves i existents.
Aquest instrument és d'aplicació obligatòria per part de tots els països que integren l’OMS, però les seves "carències han quedat exposades" davant de la pandèmia derivada del coronavirus, ha assegurat Ghebreyesus.
Suport amb majoria
Després de l'aprovació del document en l'assemblea extraordinària de l’OMS, la Unió Europea ha declarat que es tracta d'un "triomf per al multilateralisme", mentre que Costa Rica, en una intervenció en la qual representava l'opinió de més de 40 països, ha considerat un futur tractat contra pandèmies permetrà reforçar la solidaritat i col·laboració que ha mancat en aquesta pandèmia.
La decisió de crear un Tractat Internacional de Pandèmies és una reivindicació de l'OMS des de l'arribada de la covid. I ha comptat amb el suport de la majoria d'estats membres. Entre ells, Espanya. Durant la intervenció de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a l'Assamblea va defensar la necessitat de posar en marxa aquest instrument per "potenciar l'accés equitatiu als subministraments essencials, les contramesures sanitàries, la investigació o la vigilància epidemiològica".
Darias l'ha definit com un instrument que servirà per complementar i reforçar el compliment de l'actual Reglament Sanitari Internacional i "reforçar el lideratge de l'OMS en l'arquitectura de la salut global". La ministra ha reivindicat la importància d'aquest Tractat sobre Pandèmies "per poder fer front a les crisis sanitàries i preparar-nos davant futures amenaces sanitàries transfrontereres".