L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquest dimecres l'actual brot de verola del micoara anomenada mpox com una emergència de salut pública d'abast internacional, el nivell d'alarma més alt segons la legislació sanitària internacional. Aquesta és la segona vegada en dos anys que es considera que aquesta malaltia infecciosa es pot convertir en una amenaça sanitària internacional, una alerta que inicialment es va aixecar el maig de l'any passat després de contenir-se la propagació i considerar-se que la situació estava sota control, però que ara s'ha tornat a declarar arran de l'augment exponencial de casos a l'Àfrica. En el brot anterior, els casos van arribar fins a Europa i Amèrica del Nord. "L'OMS es compromet a coordinar una resposta global en els pròxims dies i setmanes, treballant juntament amb cadascun dels països afectats", ha afirmat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom, en roda de premsa posterior a la reunió del comitè d'emergències a Ginebra

La decisió arriba l'endemà que l'organisme de salut pública d'Àfrica declarés l'emergència continental per mpox"La detecció i la ràpida propagació d'una nova soca de mpox a l'est de la República Democràtica del Congo (RDC), la seva detecció a països veïns que no havien informat anteriorment d'infeccions i el risc d'una major propagació dins d'Àfrica i més enllà és molt preocupant. És evident que una resposta internacional coordinada és essencial per aturar aquests brots i salvar vides", ha dit Adhanom. 

Risc d'un brot més virulent que l'anterior

La verola del mico ha estat present a l'Àfrica central i occidental, i particularment a la RDC, durant dècades, però en els últims anys el nombre de casos ha anat en augment. L'OMS ha decidit declarar l'emergència internacional després que els casos detectats durant aquest 2024 hagin sobrepassat el total de l'any anterior, amb més de 14.000 contagis i 524 morts. El brot actual se centra a la RDC, però s'han notificat casos a províncies que fins ara no havien estat afectades. També s'han registrat contagis a Burundi, Kènia, Ruanda, Uganda, la República Centreafricana, Sud-àfrica, Costa de Marfil, Camerun, Libèria i Nigèria.

Fins ara, s'han identificat dues variants de mpox: una més virulenta i amb una taxa de letalitat entre el 3 i el 4%; i una altra menys perillosa i amb una letalitat al voltant del 0,1%. Mentre la segona va ser la que va impulsar el brot global desfermat el 2022, l'actual crisi a l'Àfrica es deu majoritàriament a una subvariant de la primera coneguda com a 1b, cosa que podria desembocar en una epidèmia encara més severa que la viscuda l'any passat si no es prenen les mesures necessàries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!