La tercera onada de la Covid-19 continua escalant sense treva a Espanya. Aquest dijous, el ministeri de Sanitat ha notificat 35.878 nous contagis, 16.676 dels quals en les darreres 24 hores. Per primer cop des del novembre, quan es va registrar una segona onada de contagis, la incidència acumulada de casos torna a superar els 500 punts. Concretament, 522,74 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. "Seguirà mantenint-se alta la incidència", ha pronosticat el doctor Fernando Simón, després del Comitè de Gestió Tècnica del coronavirus.
Pel que fa a les defuncions, avui se n'han registrat 201 més causades per la Covid-19. D'aquesta manera, ja són 774 les morts en els darrers set dies, i la xifra oficial des de l'inici de la pandèmia arriba per primer cop als 53.079. "Encara que tinguem un augment de morts, la letalitat de la malaltia es manté al voltant l'1%, igual que en altres moments de la pandèmia", ha assegurat l'epidemiòleg durant la roda de premsa.
Quines són les autonomies amb una pitjor situació de la Covid-19?
Simón ha alertat que moltes dades s'acosten al nivell de novembre, i que des de principis de gener la tendència ha empitjorat en totes les comunitats autònomes. Segons el darrer informe de Sanitat, però, no totes les autonomies presenten una situació igual de preocupant. Pel que fa al nombre de casos registrats en les últimes 24, la Comunitat de Madrid lidera les xifres, amb 4.633 contagis.
Tot i això, Extremadura és l'autonomia amb la incidència acumulada més alta, amb una xifra elevadíssima de 1167,36 contagis cada 100.000 habitants. Encara que hi ha una gran diferència entre comunitats, totes superen ara mateix els 100 punts d'incidència acumulada, molt per sobre de l'objectiu del ministeri de situar-se en 25 per a considerar que la incidència està controlada.
Pel que fa a les defuncions, el País Valencià se situa en les pitjors xifres, amb 218 morts per Covid-19 en els darrers set dies. Molt per darrere es troba Extremadura, amb un total de 67 defuncions la darrera setmana.
La situació als hospitals empitjora més ràpidament que en la segona onada
La transmissió de la Covid-19 va augmentar a finals d'any, amb les festes de Nadal. I això ens portarà a una situació molt diferent de la segona onada, amb una saturació més ràpida dels hospitals. "El fet que els contagis es concentressin en un període molt curt, posa les UCI en situació crítica més ràpid que en la segona onada. Estan patint i patiran les pròximes setmanes", ha pronosticat Fernando Simón.
Ara mateix, hi ha 18.924 pacients amb Covid-19 ingressats en hospitals d'arreu de l'estat. Això suposa una ocupació del 15,14% dels llits de planta i un 28,46% a les Unitats de Cures Intensives. Tot i que les dades no són bones arreu de l'estat, diverses autonomies s'acosten al 50% de l'ocupació de les UCI. Concretament, el País Valencià té un 47,54% dels llits de crítics ocupats per pacients Covid; i molt a prop es troben els hospitals de Catalunya, que ja es troben en una ocupació de gairebé el 42%.
Podrà la vacunació evitar un confinament domiciliari?
Les úniques que creixen positivament són les de la vacunació contra la Covid-19. Després d'un lent començament, en aquests moments ja s'han vacunat 676.186 persones, el que suposa que s'han administrat el 59,3% de les dosis que han arribat a les autonomies.
Ara bé: evitarà la vacuna que la situació empitjori i s'hagi de decretar un nou confinament domiciliari? Segons Fernando Simón, confia que comenci a fer efecte en la letalitat, tot i que no arriba a temps perquè pugui aturar la tercera onada en què ens trobem. Per altra banda, es manté ferm defensor de no decretar el confinament total. "La necessitat que la gent no surti de casa ja no és tan necessari com que no es tinguin contactes de risc", ha defensat. Tot i que l'epidemiòleg creu que no és necessari a hores d'ara, admet que sempre està sobre la taula l'opció de confinar-se i que algunes comunitats estan molt a prop del límit per haver-lo de decretar.