L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha advertit que obligar la població a vacunar-se atemptaria contra els drets humans. L'Alta Comissionada de l'ONU pels Drets Humans, Michelle Bachelet, ha assegurat que l'obligació de la vacuna sempre ha de respectar els drets humans i que forçar la vacunació no és acceptable.

Bachelet ha avisat que s'han de tenir en compte importants consideracions de drets abans de fer obligatòria la vacunació. "Sota cap circumstància, la gent ha de ser vacunada a la força, encara que si una persona es nega a complir amb el deure de vacunar-se, pot tenir conseqüències legals, com per exemple una multa adient", ha argumentat l'Alt Comissionada de l'ONU.

Vacunació forçada?

Tot i això, Bachelet ha afirmat que els objectius que persegueixen els països que es plantegen fer obligatòria la vacuna per lluitar contra la covid són "per descomptat, del més alt nivell de legitimitat i importància". Però ha recalcat que "l'obligatorietat de la vacunació només s'ha d'usar quan sigui necessari per aconseguir propòsits imperiosos de salut pública".

En aquest sentit, ha dit que tota obligatorietat en la inoculació ha d'estar subjecta a "una revisió oficial freqüent per assegurar que continuï sent necessària, proporcional i no discriminatòria".

Aquestes declaracions arriben en un moment molt delicat on s'ha obert un debat, especialment a les xarxes socials, sobre la llibertat individual d'escollir si vacunar-se i la responsabilitat col·lectiva d'inocular-se per prevenir infectar-se de la covid i així protegir el col·lectiu. Sobre aquest debat, Bachelet ha assegurat que només es pot forçar a la població a vacunar-se quan "les mesures menys intrusives, com portar mascareta i la distància social, no aconsegueixen satisfer els objectius de salut pública".

Òmicron

L'òmicron ha irromput amb força i les empreses farmacèutiques ja s'estan mobilitzant per acabar amb la variant de la covid. Pfizer i BioNTech han anunciat que els anticossos induïts per la seva vacuna neutralitzen la variant òmicron després de tres dosis. Així ho demostren els resultats d'un estudi preliminar dels seus laboratoris, tal com han comunicat aquest dimecres mitjançant una nota de premsa.

En canvi, les companyies han observat que els sèrums dels individus que van rebre dues dosis de la vacuna actual contra la covid-19 van mostrar, de mitjana, una reducció de més 25 vegades en la neutralització de la variant òmicron en comparació amb la variant original. Això indica que és molt possible que dues dosis de la vacuna de Pfizer no seran suficients per protegir-se de la nova soca del coronavirus. Tanmateix, creuen que els individus vacunats encara poden estar protegits contra formes greus de la malaltia, mentre supervisen l'efectivitat en el món real de la seva injecció contra òmicron.

Protegir contra malalties greus

Davant aquests resultats, les companyies insisteixen en el fet que es pot aconseguir una protecció més sòlida amb una tercera dosi, ja que les dades dels estudis addicionals indiquen que un reforç amb la vacuna actual contra la covid-19 de Pfizer augmenta els anticossos en 25. La dosi de reforç proporciona un nivell similar d'anticossos neutralitzant d'òmicron com s'observa després de dues dosis contra variants salvatges del virus que van sorgir abans d'aquesta última soca. Així mateix, asseguren que la vacuna segueix protegint contra el desenvolupament de malalties greus.

"Tot i que dues dosis de la vacuna encara poden oferir protecció contra malalties greus causades per la soca òmicron, a partir d'aquestes dades preliminars queda clar que la protecció es millora amb una tercera dosi de la nostra vacuna", ha explicat el president i conseller delegat de Pfizer, Albert Bourla. Davant d'això, cal "assegurar que tanta gent com sigui possible estigui totalment vacunada amb les dues primeres sèries de dosis i un reforç segueix sent el millor curs d'acció per prevenir la propagació de la covid-19".

 

Imatge principal: Michelle Bachelet