L'oposició ha donat suport al Govern, amb matisos, sobre el fet que hagi decidit sol·licitar l'estat d'alarma a l'executiu espanyol, cosa que li permetrà poder implementar mesures com el toc de queda, tal com han explicat aquest divendres el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera portaveu, Meritxell Budó, en una roda de premsa conjunta. Aquesta ha anat precedida per una reunió d'urgència del Comitè Executiu, que també s'ha trobat amb els principals líders dels grups parlamentaris.
Aquest estat d'alarma, però, serà diferent del que va tenir lloc el mes de març, ja que en lloc de ser gestionat pel govern del president espanyol, Pedro Sánchez, el d'ara serà descentralitzat i territorialitzat, per la qual cosa tindrà com a comandament únic la Generalitat.
Iceta demana informació permanent
El líder del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Miquel Iceta, ha donat el seu suport total a la proposta del Govern, però ha reclamat que aquest ofereixi una informació permanent a la resta de grups parlamentaris sobre les mesures que adopti.
La nostra intervenció en la reunió amb el govern: 1) suport a les mesures que adopti el govern 2) suport a la sol.licitud que el govern de la Generalitat sigui l’autoritat delegada durant l’estat d’alarma 3) exigència d’informació permanent als grups parlamentaris .... (segueix)
— Miquel Iceta Llorens /❤️ (@miqueliceta) October 23, 2020
També, ha demanat que es creï un mecanisme de seguiment parlamentari, s'ofereixi una informació clara a la població. A més, s'ha preguntat sobre si "la limitació de la mobilitat nocturna implicarà l’aixecament de les mesures de tancament total de bars i restaurants", així com quin serà l'horari de la limitació de mobilitat nocturna.
Més crític ha estat el cap de l'oposició i president del grup parlamentari de Ciutadans (Cs), Carlos Carrizosa. "Després de setmanes donant batzegades, a la Generalitat no li ha quedat altre remei que demanar al govern d'Espanya que declari l'estat d'alarma, com li hem demanat des de Cs", ha exposat en el seu compte de Twitter. A més, ha afegit que ara "és moment de decisions responsables i amb una única prioritat: protegir la salut i les ocupacions dels catalans".
Tras semanas dando bandazos, al Govern no le ha quedado otro remedio que pedir al Gobierno de España que declare el Estado de Alarma, como le hemos pedido desde Cs.
— Carlos Carrizosa (@carrizosacarlos) October 23, 2020
Es momento de decisiones responsables y con una única prioridad: proteger la salud y los empleos de los catalanes.
Per la seva part, la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, també ha mostrat el seu suport a la decisió del Govern per la situació "excepcional" que es viu en el marc de la pandèmia, però demana dotar el sistema sanitari i les residències amb més recursos.
"En moments d'excepcionalitat, acompanyem per responsabilitat les mesures de restricció, però no són suficients. Planificació i prevenció. Necessitem reforçar la sanitat pública i les residències amb més professionals. I ajudes econòmiques perquè ningú caigui. Cuidem-nos", ha argumentat Albiach.
En moments d'excepcionalitat, acompanyem per responsabilitat les mesures de restricció, però no són suficients. Planificació i prevenció. Necessitem reforçar la sanitat pública i les residències amb més professionals. I ajudes econòmiques perquè ningú caigui. Cuidem-nos.
— Jéssica Albiach (@jessicaalbiach) October 23, 2020
Per la seva part, el diputat de la CUP Vidal Aragonés ha assenyalat que, sol·licitant l'estat d'alarma, el Govern està "suplint la manca de recursos dedicats a mesures efectives de control de la Covid amb una proposta de limitació de drets fonamentals", segons unes declaracions a les quals ha tingut accés Europa Press.
A més, ha assenyalat que la CUP no està en contra d'aplicar mesures per frenar els contagis de Covid, però que volen "que siguin efectives". En aquest sentit, ha valorat que implementar un toc de queda per limitar la mobilitat nocturna es tracta d'una mesura sobre "realitats que no suposen un gran focus de contagi: de veritat que hi ha algú que pensi que és un gran focus de contagi la mobilitat entre les 23 i les 6 hores?", s'ha preguntat, alhora que ha afegit: "No únicament és anecdòtic a efectes de contagi, sinó que es vol generar una mesura per justificar la sol·licitud d'un estat d'alarma i la limitació de drets fonamentals".
Des del seu punt de vista, per entendre com s'ha arribat a la segona onada de coronavirus a Catalunya cal prestar atenció a la "traçabilitat dels positius. Per saber com s'ha controlat la pandèmia ens trobem amb el frau de Ferrovial i amb la seva no-eficàcia".