Llum verda a aquesta nova forma d'immunització. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) han avalat barrejar vacunes contra la covid-19, tant en les injeccions inicials com en la de reforç. Els dos organismes sanitaris de la Unió Europea han conclòs que l'anomenada vacunació heterogènia provoca una resposta immunitària "reforçada" i han defensat que "pot oferir flexibilitat en les opcions de vacunació, especialment reduint l'impacte en la campanya de vacunació si un vaccí no està disponible per alguna raó".
Les proves disponibles apunten "de forma consistent" a una "tolerància acceptable i una resposta immunitària reforçada", han indicat aquest dimarts en un comunicat els dos organismes europeus. A més, l'EMA i l'ECDC han assegurat que no hi ha proves "consistents" que demostrin que combinar vacunes pugui provocar més reaccions adverses, contràriament al que diuen alguns altres estudis.
La vacunació obligatòria: últim recurs
Per la seva banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha rebutjat la idoneïtat de la vacunació obligatòria, una mesura que només han considerat útil com a "últim recurs". "L'obligació respecte de la vacuna és un absolut i últim recurs i només aplicable quan totes les opcions viables per millorar els índexs de vacunació s'hagin esgotat", ha afirmat el director de l'OMS a Europa, Hans Kluge.
Kluge ha reconegut que la coerció s'ha mostrat eficaç en alguns casos, però ha avisat de l'efecte que podria tenir en la confiança de la població i s'ha mostrat partidari de fer "tot el possible" per convèncer la gent. A Barcelona, per exemple, hi ha qui surt al carrer per expressar el seu rebuig contra l'ampliació de l'ús del passaport covid a Catalunya. En aquest sentit, el director de l'OMS a Europa ha apel·lat a ser "molt prudents" abans d'adoptar mesures discriminatòries contra les persones no vacunades, ja que es podrien augmentar les tensions internes i afectar la salut mental.
Una estratègia estabilitzadora
"Tenim eines que permeten protegir la nostra vida i la vida diària, depèn de com i quan aplicar-les. Adoptar mesures d'últim recurs com confinaments o intervencions discriminatòries es deu al fet que no s'han fet servir les eines de manera adient", ha destacat la responsable d'emergències de l'OMS a Europa, Catherine Smallwood.
Kluge ha cregut necessari passar d'una estratègia de "reacció" a una altra estabilitzadora, basada en diferents punts: impulsar la vacunació, administrar dosis de reforç, duplicar l'ús de mascaretes en interiors, ventilar els espais concorreguts, augmentar el nombre de tests i adoptar protocols rigorosos per casos severs.