La nova variant arribada del sud d'Àfrica, coneguda com a òmicron, ha generat molta inquietud aquests últims dies. De fet, països europeus ja han endurit les restriccions de viatge per por que aquesta soca entri a les seves fronteres i ja s'han detectat casos a determinats països, com ara Bèlgica. Enmig de tota aquesta incertesa, una de les veus més autoritzades en matèria de covid ha volgut donar el seu punt de vista, fent una crida a la calma a través de les xarxes. Estem parlant de l'epidemiòleg Oriol Mitjà, que després d'uns mesos a Catalunya, ha tornat a Papua Nova Guinea.

 

En aquest sentit, tot i que Mitjà ha reconegut que el fet que hagi aparegut aquesta nova variant és "una mala notícia", ha volgut destacar que "encara no està clar que tingui potencial per desplaçar la delta, ni que sigui més resistent". En aquests moments, la variant delta, protagonista de la cinquena onada al país, segueix sent la principal soca a Catalunya. A més, tot i que l'epidemiòleg creu que si l'òmicron fos més resistent "podria crear una nova onada", veu "poc probable" que aquesta causi una gran xifra de morts, gràcies a la "certa protecció" que hem obtingut tots, gràcies, principalment, a les vacunes. 

En aquesta última setmana, a Catalunya, han mort 35 persones a causa de la covid, lluny de les que es van arribar a registrar quan la població encara no estava protegida. Des de l'1 de novembre, hi ha hagut vuit dies en què no s'ha registrat cap mort per coronavirus i la xifra rècord aquest mes ha estat de 12 víctimes en un dia. 

Possible falsa alarma 

Aquesta és una "calma tensa", justifica Mitjà: altres variants que han anat sorgint durant la pandèmia i que han generat por pel fet que podien escapar de les vacunes han acabat en una falsa alarma. És el cas de la Beta i la Mu. A més, ha celebrat que en aquest moment de la pandèmia, a diferència de quan aquesta va esclatar el febrer de 2020, els sistemes sanitaris tenen la capacitat de detectar noves soques amb una PCR, es poden fer controls de fronteres o modificar vacunes. Ahir, des de l’empresa Hipra van assegurar que la vacuna catalana es podria adaptar a la nova soca en només quatre mesos. 

Mitjà també ha aprofitat el seu ressò mediàtic per llençar un missatge reivindicatiu. Aquesta variant ha sorgit al sud d'Àfrica, en un context amb molt poca part de la població vacunada, ja que els preparats no arriben al continent. Per això, entre les propostes que fa per contenir aquesta i d'altres soques que poden sorgir als entorns pocs vacunats Mitjà té clar el que s'ha de fer: "I caram! Podem ajudar als pobres a vacunar-se", ha escrit irònicament a aquest fil de Twitter.

Hospitals no saturats 

A més, aquesta sisena onada, tal com ha destacat l'epidemiòleg, tampoc no ha generat de moment un gran col·lapse als hospitals, tot i que s'hi comença a notar un augment de la pressió sanitària. Ahir, per exemple, tot i que les UCI es continuen omplint, es va registrar un petit descens dels ingressats, en 10 pacients, mentre contagis i incidència arribaven a nivells de l'agost. En aquest sentit, creu Mitjà, que encara que s’incrementin les infeccions, "penso que l'ocupació de llits és improbable que superi el 30-50% en les setmanes vinents". 

En la mateixa línia, l'epidemiòleg ja volgut posar l'exemple del Regne Unit, on amb una vacunació del 80% porten 4 mesos amb l'indicador de la incidència acumulada a 14 dies de 800 casos per 100.000 habitants. Aquí a Catalunya ahir va tornar a situar-se als 200. Tot i aquesta incidència altíssima, ha destacat Mitjà, "les taxes d'UCI són de 20 persones per milió en 14 dies amb una estada mitjana de 42 dies". A més, ha apuntat, "el pitjor dels escenaris" seria que les UCI s'omplissin fins a la meitat. 

A l'espera de com evoluciona aquesta nova variant, de la qual a l'Estat encara no se n'ha detectat cap cas, Oriol Mitjà creu que estem més a prop del gran objectiu de la pandèmia: "Convertir la covid-19 en una gripe".  

A la imatge principal, l'epidemiòleg, Oriol Mitjà / ACN