"'Hem de normalitzar', Argimon ho fa servir i no m'agrada". Així ho ha exposat l'investigador i epidemiòleg Oriol Mitjà durant un contacte amb la premsa just abans de la presentació del seu nou llibre El món que ens espera (Columna, 2022). "No hem arribat al punt d'endèmia perquè hi ha molta transmissió d'òmicron 2, a Alemanya i França, amb un punt d'incertesa de què passarà el pròxim mes. La segona incertesa és què passarà en els pròxims 12 mesos".
Mitjà, però, adverteix que el virus podria continuar mutant i escampar de les vacunes. "La gravetat no la podem predir, de l'Àsia podria arribar una nova variant o com va passar amb òmicron, que va ser per sorpresa. No hi ha final de pandèmia. Dir 'normal' és massa agosarat".
Podria arribar un nou virus?
L'investigador creu que sí. "Un nou virus que podria ser respiratori i de transmissió ràpida". En aquest sentit, creu que podria venir de l'Àfrica o d'Indoxina, que és on hi ha més contactes entre humans i animals.
Mitjà, però, ha estat crític, en els últims dies, amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Creu que no han preguntat aquesta vegada als experts externs del Departament de Salut "perquè no els agrada la nostra resposta. No ens han preguntat perquè no els agrada la resposta que volem donar. Els aïllaments s'haurien de mantenir perquè és el que indica l'evidència científica".
Entre els problemes de deixar de fer tests massius com fins ara, hi ha la no detecció de casos. "Encara que hi hagués una onada d'òmicron 2, potser ens passaria de llarg i no ho veuríem perquè no es fan tests". Preguntat per una possible setena onada, ha exposat que "han d'haver passat uns sis mesos després de l'última vacuna. Per tornar a ser vulnerables caldria esperar uns sis mesos i que es generi una altra variant". En aquesta mateixa línia, destaca que el "cas lleu no s'identifica i té la possibilitat de contagiar els altres".
Per altra banda, l'expert constata que és possible que aquest nou llibre seu no tingui tant d'èxit com l'anterior A cor obert, "perquè la gent està cansada. Hi ha fatiga pandèmica. Suposo que hem volgut passar pàgina i ningú vol sentir a parlar de la covid. Necessitem canvis en la preparació pandèmica i estructural. Serà una errada enorme passar pàgina sense fer aquesta reflexió".
Els Estats Units ja administren de segones tongades de dosis de reforç. És a dir, una quarta dosi. Mentrestant, altres països no tenen prou vacunes per fer front a la pandèmia.
Catalunya té un pla de preparació?
Precisament, Mitjà creu que li falta a Catalunya un pla de preparació que prevegi escenaris que són possibles i que posaria en marxa. "S'hauria de continuar vacunant cada sis mesos als vulnerables i als 12 tothom. Test i aïllament de tots els positius. Les restriccions es poden aixecar i la mascareta segurament també", ha detallat. I ha advertit, però, que caldria que restaurants i hostaleria tinguessin la mateixa ventilació que hi ha als teatres i gimnasos, és a dir, amb un control de filtratge.
Per acabar, l'expert considera que la situació epidemiològica "és bona i la retirada de mascaretes al col·legi és acceptable perquè la gestió de casos és baixa". Tot i això, no ha concretat quan.