Oriol Mitjà, conegut i prestigiós epidemiòleg, en una conversa distesa amb ElNacional.cat demana prohibir l'entrada dels no vacunats als bars i restaurants si no tenen un test d'antígens negatiu. També assegura que obrir el Camp Nou aquest mes d'agost seria una animalada. Continua sent crític amb els polítics i explica per què se'ls va escapar de les mans el control del coronavirus el passat mes de juny, cosa que estem pagant caríssima. També li hem preguntat si podem beure cervesa abans o després de vacunar-nos i si podem anar a la platja. Tot això i molt més ens ho respon l'Oriol Mitjà en aquesta entrevista que també podeu veure en vídeo.

Dr. Mitjà, tenim Catalunya al top 10 de les zones d'Europa amb més covid. La situació és greu i, per tant, preocupant...

Hi ha molta covid. És una situació greu, però no dramàtica. Les últimes setmanes hi ha hagut poques morts, una o dues per dia, mentre en les altres onades morien entre 100 i 200 persones cada dia. En el nombre de casos d'infectats sí que tenim xifres més elevades que en les onades anteriors. Per tant, hem de fer més esforços per parar la transmissió.

Catalunya fa 20.000 PCR's a la setmana i n'hauria de fer 80.000

Quins esforços s'han de fer i com creus que serà aquest mes d'agost? Què passarà a Catalunya?

Més restriccions, accelerar la vacunació i cercar nous casos amb test d'antígens que, per sort, ja es venen a les farmàcies. El sistema català, tant públic com privat, té capacitat per incrementar el nombre de PCR's. Se'n fan 20.000 a la setmana i ho haurien de multiplicar per quatre, és a dir 80.000. S'ha de reduir l'aforament o tancar l'interior de bars i restaurants però els fa por tocar-ho perquè som a ple estiu.

L'interior dels bars i restaurants hauria d'estar tancat; el gimnàs és més segur

Si parles amb el propietari d'un bar o restaurant et dirà: "Si tanquem potser no morirem de coronavirus però ens morirem de gana..."

Ja s'ha vist que fer mesures restrictives acaba sent beneficiós econòmicament perquè surts abans de la crisi i et permet recuperar la normalitat més ràpidament. És cert que hi ha sectors que han patit molt i que no els serviran aquestes explicacions. Les regles del joc estan escrites i en la situació actual el que tocava fer és això. L'interior dels bars i restaurants hauria d'estar tancat. La cultura i el gimnàs s'ha demostrat que són més segurs. Festivitats, discoteques i restauració són els àmbits més perillosos.

En altres països europeus, per entrar als restaurants, és obligatori fer-se un test d'antígens. Per què no es fa a Catalunya?

Nosaltres no teníem l'estructura, ni la preparació, ni un pla de preparació pandèmica. Tampoc teníem un finançament i una caixa específica per fer-ho. S'ha fracassat en la implementació dels sistemes de salut pública. Hem errat i no n'hem sabut. S'havien de posar més controls a ports i aeroports fent tests d'antígens i Catalunya no ho ha fet. No hem sabut acceptar l'evidència científica de forma ràpida i efectiva. Tothom sap que és una infecció que pot ser importada i, per tant, l'has de detectar abans que entri. És de sentit comú, no cal ser metge per saber això.

Només han d'entrar a bars i restaurants els vacunats o els que tinguin un test d'antígens negatiu

Itàlia i França preparen restriccions pels no vacunats. Catalunya ho hauria de fer això també?

Una persona vacunada amb les dues dosis redueix per cinc vegades la possibilitat d'infectar-se ell i disminueix per quatre vegades la possibilitat de que ell sigui contagiós per una altra persona. Per tant, disminueixes tant la possibilitat de ser contagiós que pots cedir una miqueta en les mesures restrictives tot i que no assoleixes el risc zero. Ara bé, el no vacunat té quatre vegades més de possibilitats de ser contagiós i, per tant, se'ls ha de restringir l'entrada a llocs de risc com la restauració o l'oci nocturn. Per tant, si has de començar a obrir l'economia de discoteques i restaurants és pels no contagiosos, que són els vacunats i els que donen negatiu en un test d'antígens.

El que fa Macron amb els no vacunats no és dictatorial, és seguretat col·lectiva

Però també hi ha qui diu que els tests d'antígens fallen més que una escopeta de fira...

Els tests d'antígens, com les vacunes, redueixen el risc que siguis contagiós per cinc vegades. Si que és cert que poden fallar però si te'l fas entre tres i sis hores abans de fer una activitat i el vas repetint cada 24 o 48 hores el test d'antígens redueix moltíssim la possibilitat de ser contagiós. Hi ha molta gent que se'm van tirar a sobre per una piulada en què vaig defensar la mesura de Macron de només deixar entrar els vacunats als restaurants. Per mi no és una mesura dictatorial, sinó de seguretat col·lectiva en el qual afavoreixes al més vulnerable. Trobo que és una mesura molt més d'esquerres que la contrària. S'ha de protegir el dret a que no es morin els avis i que no se't morin els familiars per damunt de si pots entrar o no a una discoteca.

 

 

Catalunya ho ha fet molt malament

Catalunya surt de color negre a tots els mapes de covid, és una de les zones on estem pitjor. És evident que alguna cosa hem fet més malament que els altres...

A Catalunya ho hem fet molt malament i hem tingut molt mala sort. S'han ajuntat tres variables que han creat una explosió epidèmica amb una velocitat i acceleració enorme.

Quines han estat les errades més greus? 

Ha estat un reguitzell de coincidències. El 21 de juny van acabar les escoles i van arribar les sortides. Va haver-hi una sembra de casos amb els nois que van acabar el curs la primera setmana de juny, es van començar a infectar entre ells i això fa una sembra. Vol dir que tu tires llavors per tot Catalunya i són els nois que van sortir de festa les dues primeres setmanes de juny. Aleshores, el 23 de juny arriba la Revetlla de Sant Joan després d'haver sembrat moltes llavors per tot Catalunya i el que vam fer va ser regar aquestes llavors perquè es van trobar les famílies amb aquests nois que porten quinze dies de festa. A partir d'aquí, l'última setmana de juny van retirar totes les mesures de control que teníem i dones l'ambient ideal al virus perquè es transmeti. I això s'hi ajunta la variant Delta que creix molt més ràpid.

El conseller Argimon diu que la cinquena onada està de baixada i que espera tornar aviat a la normalitat...

Aquesta declaració no és encertada perquè no hem de tornar a la normalitat. Penso que li va fallar el subconscient. El que hem d'intentar és rebaixar o desescalar una miqueta però desescalar no vol dir tornar a la normalitat, sinó que vol dir poder reobrir amb més mesures de seguretat algunes de les àrees que has tancat. Per exemple, pots intentar fins i tot obrir les discoteques si ho vas amb mesures de vacunats i de tests d'antígens.

Hi haurà una sisena onada a Catalunya?

Depèn de quanta gent quedi susceptible d'infectar-se, de com de ràpid es propaga la variant i de les mesures.

S'han de redissenyar les vacunes i revacunar-nos

Parlem de les vacunes. El Dr. Mitjà afirma que la de Pfizer té una efectivitat del 80% en la variant Delta i AstraZeneca un 60%. Realment estem prou protegits?

Al cap d'uns mesos d'estar vacunat, la quantitat d'anticossos va disminuint. Per això necessitarem una dosi recordatòria passat un any per tornar a potenciar la immunitat. Quan ens van vacunar ho van fer per la variant de Wuhan i ara hi ha la nova variant que s'ha demostrat que disminueix l'eficàcia de la vacuna. Per tant, s'ha de redissenyar la vacuna perquè cobreixi millor la variant Delta perquè ja hi ha reinfeccions. Als EEUU ja han diagnosticat 30.000 reinfeccions.

Per tant, una dosi més al cap d'un any?

Segur. A les persones amb sistemes immunitaris més febles i la gent de més de seixanta-cinc anys i, segurament, s'haurà de revacunar tota la població en general.

Hi ha persones vacunades amb la pauta completa que no aconsegueixen els anticossos necessaris. Això fa molta por... Com puc saber si la vacuna m'ha immunitzat, Oriol?

Això és difícil de saber perquè no hi ha una correlació perfecta entre la prova del laboratori i la realitat. Hi ha una prova de laboratori que determina el nivell d'anticossos que tens però no sabem si aquesta determinació s'associa amb una major protecció o no. També podria ser que hi hagi un altre tipus d'immunitat que no és la immunitat d'anticossos sinó que és la immunitat de cèl·lules que també et protegeixi.

Podem beure cervesa abans o després de vacunar-nos?

Cap problema. La vacuna desenvolupa una reacció immunològica i, per tant, no hi ha cap interacció amb beure alcohol o menjar el que vulguis.

No podem anar a la platja ni fer esport després de vacunar-nos

I... podem anar a la platja després de vacunar-nos?

El problema és que aquesta vacuna fa molta reacció i, per tant, molta proporció de les persones vacunades tindran cansament, febre o mal de cap. Justament per evitar que la reacció adversa sigui tan forta convé una mica de calma. No recomano fer esport excessiu, ni anar a la platja, ni exposar-se a un episodi de deshidratació.

I durant quantes hores o dies això?

Durant 24 hores, la majoria d'efectes adversos desapareixen en un dia.

Què passa si soc asimptomàtic i em vacuno?

No et pot passar res. El que fas és exposar el teu cos a dos estímuls de manera simultània. No hi ha una interacció que et pugui causar un dany, però sí que és veritat que podria ser que no fessis una resposta immunitària tan ordenada perquè el teu sistema immunitari estaria lluitant contra dos estímuls a la vegada.

Què passa si jo no sé que he passat el virus i em poso les dues dosis?

No passaria res. Si una persona està recuperada es recomana una dosi perquè són dos estímuls suficients per desenvolupar immunitat. Però si es posen dues dosis encara millor perquè li dones més records al teu sistema immunitari perquè s'organitzi.

Què hem de fer amb la mascareta, Oriol? Tu vas amb mascareta pel carrer?

I tant! Sempre vaig amb mascareta pel carrer i l'hauríem de portar tots. A les ciutats no es respecten les distàncies, aquí passem a mig metre de distància. En canvi, sí que te la pots treure si vas al Montseny.

I amb el tabac? Què et sembla que es pugui fumar a les terrasses? No és perillós respirar el fum que surt dels pulmons d'una persona que podria ser asimptomàtica? El fum t'arriba encara que aquella persona estigui a dos o tres metres de distància... 

Té mala solució perquè tens raó que, en teoria, el que s'està intentant evitar és que una persona faci una exhalació profunda i pugui emetre partícules o microgotes que arribin a una altra persona. Si és a l'aire lliure i estàs respectant una distància mínima, en principi no hauria d'haver-hi cap problema.

Si cantes, fumes o crides, contagies molt més

Encara que t'arribi el fum d'aquella persona?

Idealment hauria d'haver-hi una distància d'un metre i mig. A l'interior hi ha risc alt de propagació de la covid perquè es creen micropartícules que queden suspeses a l'ambient i has de posar grans ventiladors. A l'exterior el ventilador ja el tens, és l'aire que passa de manera natural però s'ha de respectar una distància perquè si estàs a mig metre no hi ha ventilador que valgui. Ara bé, quan et treus la mascareta per menjar o beure, si fumem o cantem, incrementes l'exhalació d'aquestes partícules. Si cantes, fumes o crides, com a mínim, has d'estar a un metre i mig però és una mesura que costa de respectar.

És veritat que, amb la variant Delta, n'hi ha prou amb 5 o 10 segons per contagiar-se? Abans deien que si no havies estat contacte estret durant, com a mínim, un quart d'hora no passava res. Ara hi ha experts que diuen que ens podem contagiar en només cinc segons...

Depèn de la persona, de la variant del virus i de l'ambient. Hi ha persones amb més càrrega viral i que, per tant, són més contagioses. Mira... de cada 10 persones infectades n'hi haurà dues que infectaran molta gent i vuit que no infectaran a ningú. Ara bé, la variant Delta és més transmissible i, per tant, amb menys exposició, t'infecta més ràpidament.

I amb els nens què hem de fer? Els hem de vacunar? Alguns pares tenen dubtes perquè no ho veuen clar...

Estic convençut que cal vacunar-los. Per ells mateixos i pel benefici col·lectiu. En principi la canalla no es mor però alerta perquè hi ha nens que desenvolupen covid persistent o malalties immunitàries, és a dir que els desregula la seva pròpia immunitat i acaben patint episodis d'autoimmunitat... artritis i a la llarga poden desenvolupar problemes més greus. Per tant, el mal de tenir la covid en un nen és pitjor que el mal potencial (que jo crec que no existeix) de vacunar-se.

Hauria de ser obligatòria la vacuna?

En la població adulta la vacunació ha de ser altament recomanada o incentivada. L'obligatorietat o no és un tema molt discutit i segurament no arribarà mai per motius ideològics. I en el cas dels nens, com que el benefici personal no és tan elevat, potser no la pots incentivar o obligar però sí que s'ha de recomanar fortament. 

Als meus nebots els faig un test d'antígens cada vegada que venen a veure els meus pares

Què ens recomanes als pares per evitar que es contagiïn els nostres fills durant les vacances d'estiu?

L'episodi més perillós per als nens han estat els casals de juliol on s'han trobat molts nens amb múltiples bombolles i on hi ha hagut molts confinaments o quarantenes. L'agost serà menys arriscat. Aquí, però, és difícil posar-hi barreres. Jo, als meus nebots, els faig un test d'antígens cada vegada que venen a veure els seus avis, que són els meus pares. Tot i que els pares estan vacunats, els nens venen del casal i no vull que infectin o reinfectin els meus pares.

Obrir el Camp Nou aquest agost seria una animalada

De veritat podrem anar al Camp Nou aquest mes d'agost quan comenci la Lliga? El conseller Argimon diu que sí...

El Camp Nou és el mateix que el festival Cruïlla: s'hi aplega molta gent en un mateix dia i has de tenir moltes mesures, que inclouen estar vacunat o tenir un test d'antígens negatiu. Si és així, redueixes molt el risc de contagis i s'evita una explosió epidèmica, però no evitaràs que hi hagi algun contagi. Ara bé, una població vacunada al 70% es podria permetre obrir el Camp Nou amb precaució i amb mesures preventives acceptant que hi haurà algun contagi i que s'haurà de fer seguiment d'aquests contagis però amb la consciència tranquil·la que crearàs haurà explosió epidèmica.

 

Però aquest 70% de vacunats no el tenim ara mateix a Catalunya...

Esperem que el tinguem al setembre. Hauríem d'esperar que hi hagi una situació de transmissió molt baixa, de 100 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies o inferior, i que la taxa de vacunació estigui per sobre del 70 o 75%. Si això és a l'octubre, doncs millor esperar a l'octubre per obrir el Camp Nou.

Doncs ara mateix tenim la taxa de transmissió molt disparada, a 900!!!!!!

Estem unes taxes de transmissió súper elevades, de 900. Espero que, en dos mesos, tornem a les xifres que teníem el 21 de juny, quan estàvem a 100. Hem de tornar a aquesta taxa.

Per tant seria una animalada obrir el Camp Nou aquest agost...

Sí, perquè entraria molta gent potencialment infectada i les mesures preventives no serien suficients com per parar moltes transmissions.

M'he sentit menyspreat

Parlem del seu llibre A cor obert. En aquest llibre et despulles i t'expliques sobre el que has viscut durant la pandèmia. Canviaries alguna cosa del que has fet?

Sí. La meva estratègia d'apropar-me al Govern ha estat un fracàs perquè no he aconseguit els efectes que jo desitjava, que eren convèncer els polítics perquè apliquessin mesures. He fracassat. Em vaig trobar amb una administració molt viciada que no acceptava lideratge d'experts. No em vaig sentir respectat. Em vaig sentir menyspreat en algunes de les meves trobades amb persones importants del departament de Salut. 

Al Govern no li agraden les persones que parlem clar ni les que donen prioritat a la transparència informativa

Ha parlat amb el nou Govern?

M'he distanciat molt dels càrrecs polítics. No els agraden les persones que parlen amb tanta claredat ni les que donen prioritat a la transparència informativa. Ells estarien preocupats de parlar amb mi o d'enviar-me WhatsApp's per si jo després faig públiques les nostres converses. A dia d'avui tinc molt poc tracte amb persones amb càrrec directiu. La consellera es va posar totalment en contra meva.

El conseller Josep Maria Argimon i Alba Vergès / EFE

Qui ho fa millor? El conseller Argimon o la consellera Vergés al seu dia?

Estan gestionant dues pandèmies que són molt diferents. A la consellera Vergés la va agafar una pandèmia que era totalment nova i amb una alta mortalitat. El conseller Argimon l'ha agafat una pandèmia de la que ja s'hauria d'haver après les lliçons i que té molt poca mortalitat. La consellera Verges va fallar molt amb una capacitat de reacció molt lenta i personalment amb mi no vam establir un tracte adequat o amigable.

Argimon no s'ha après la lliçó

I el conseller Argimon? S'ha après la lliçó o no?

Argimon té un coneixement molt més ampli i robust de les estratègies de control i de la transmissió de la covid però crec que no ha pres mesures suficientment fortes. Per tant, no ha après totes les lliçons que ja podia haver après després d'un any i mig. En canvi, té altres punts més forts: en sap més i ha imposat algunes mesures que han estat més encertades però no suficients.

T'ha trucat des que és conseller?

No hem parlat per telèfon, només ens hem intercanviat algun WhatsApp... Abans de ser conseller havíem parlat moltes vegades, però des que és conseller, no. Tampoc formo part del seu equip d'assessors.

Què farà ara Oriol Mitjà? 

El que he estat fent fins ara, molta recerca. Tenim molts projectes i cadascun és un gegant. I mirant quan puc tornar a Papua Nova Guinea on només hi ha hagut dues-centes morts en tota la pandèmia i pocs milers de casos perquè ells van tancar fronteres. De fet, estan tan tancades que no hi puc tornar fàcilment. Espero tornar-hi aviat amb la meva parella i continuar la nostra vida.

Doctor Oriol Mitjà, moltes gràcies per haver compartit aquesta estona amb ElNacional.cat

Gràcies a vosaltres. Bon estiu!

 

Imatge principal: L'epidemiòleg Oriol Mitjà / ACN