Per segona vegada en dos anys, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat l'emergència sanitària internacional per la verola del mico, coneguda com a mpox. Amb el record de la pandèmia encara present, aquesta decisió de Nacions Unides pot despertar l'alarma entre molts ciutadans. Tanmateix, en una entrevista a Catalunya Ràdio, l'epidemiòleg Oriol Mitjà ha transmès un missatge tranquil·litzador. "No sembla que pugui ser com la covid", ha afirmat, qui ha detallat que la covid es transmetia per via respiratòria, mentre que en el cas de la verola del mico és per contacte. Aquesta diferència entre les dues malalties, fa que es transmetin a velocitats molt diferents. 

Mitjà ha exposat que, tot i que fa dos anys ja es va viure un brot de la verola del mico, actualment ha canviat la situació. L'any 2022 va haver-hi un brot que es va descontrolar d'un variant d'aquesta verola, la Clade 2. Actualment, el nou brot a diversos països de l'Àfrica és d'un altre variant, la Clade 1, la qual és més violenta i afecta especialment les criatures. L'epidemiòleg considera que cal establir un sistema de vigilància detallat sobre l'expansió de la verola del mico i de cada variant. Respecte a la vacunació, Mitjà ha animat a seguir les indicacions de les autoritats quan aquestes defineixin quins són els grups prioritaris. 

Reunió de membres de la UE 

Aquest dilluns, la Unió Europea (UE) ha convocat una reunió per avaluar la situació després de l'emergència sanitària decretada per la mpox, basant-se en les dades disponibles. L'endemà, dimarts, els governs autonòmics es reuniran a la Ponència d'Alertes per valorar les mesures a implementar a l'Estat espanyol. El Ministeri de Sanitat ha recordat en un comunicat que els casos detectats de mpox aquest any a Espanya "no s'han comportat de manera diferent, amb altres símptomes o diferent gravetat" als que es tenen des del 2022. Així mateix, assenyala que el fet que s'hagi detectat a Suècia un cas de la nova variant de mpox "no vol dir que aquesta variant ja no estigués prèviament".

El Ministeri de Sanitat ha informat que Espanya ha registrat un total de 8.104 casos confirmats d'infecció per mpox des de l'inici del brot el 2022, fet que el situa com el país europeu amb més persones afectades, seguit per França (4.272) i el Regne Unit (3.866). Segons les dades publicades per l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), el gruix de casos es troba a Madrid i Catalunya, amb 2.770 casos i 2.452 des del 2022. Des de començament d'any, a Madrid s'han notificat 118 casos i en Catalunya només 23.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!