Exculpats. L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha deslligat la celebració dels festivals de la cinquena onada de la covid-19 i la seva expansió. La contribució del Cruïlla, del Vida i del Canet Rock va ser "insignificant" en l'increment de contagis d'aquest estiu, segons ha assenyalat a les xarxes socials. De fet, el problema ha estat la manca de restriccions en altres àmbits.

Si bé Salut va comunicar el dimecres que més de 2.000 persones es van contagiar en aquests grans esdeveniments, Mitjà ha explicat que realment només podem atribuir al voltant d'uns 800 casos als concerts. "Aquest és un estudi de cohorts on el risc atribuïble als festivals és la diferència entre la incidència d'assistents i la de no assistents", ha escrit a Twitter. 

Aleshores, si en el període comprès entre el dia 1 i el dia 24 de juliol es van diagnosticar 140.000 casos, "la contribució de 800 casos és ínfima". I afegeix: "Que el nombre de nous casos sigui petit es deu a la bondat dels cribratges, però també que 50.000 assistents representen només una petita part de la població".

El suposat 'error' de Salut en els càlculs té a veure amb una "feblesa gran" de l'estudi. Resulta que es porta a terme un aparellament d'exposats i controls mitjançant el sexe i l'edat, però no té en compte que les persones exposades presenten una predisposició més alta d'assistir a altres esdeveniments de risc. "És a dir, un jove que va a festivals també és més probable que surti a sopar", resumeix Mitjà.

Per anar acabant, l'epidemiòleg assenyala que la detecció fora del festival de 500 positius mitjançant tests d'antígens va prevenir unes 2.000 infeccions un cop van acabar els esdeveniments. Aleshores, com els 800 casos que esmenta Mitjà sí que van generar nous contagis, "es van prevenir gairebé tants casos com els que es van causar".

D'aquesta manera, conclou que "el nombre absolut de casos va ser tan petit que és acceptable fer els festivals, des del punt de vista del control de la infecció, si la situació epidemiològica és bona".

L'estudi que Salut va presentar ahir va mostrar que hi va haver 842 contagis més dels esperats entre els assistents al Vida, al Cruïlla i al Canet Rock. Se'n van preveure 1.437, però n'hi va haver 2.279, gairebé un 60% més. Davant aquestes dades, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va assegurar que els festivals van contribuir a l'expansió del virus durant la cinquena onada, però no els va considerar "supertransmissors".

El conseller de Salut, Josep M. Argimon, havia reconegut que les coses no s'havien fet bé, tot i no saber encara el resultat dels estudis. Una posició que va agradar a Mitjà, que va elogiar-lo: "És tan bo que reconeix els errors". Uns errors que sembla que guarden més relació amb la manca de restriccions en altres àmbits que no pas amb la celebració dels grans concerts d'estiu, segons l'epidemiòleg. Cal recordar que les primeres mesures contra l'expansió de la cinquena onada van arribar a mitjans de juliol, amb el toc de queda per municipis com la restricció més significativa.

 

Imatge principal: Públic assistent al festival Vida, a principis de juliol / ACN