Després d'interrompre els assajos de la vacuna d'Oxford contra la Covid-19 per la reacció adversa en un dels voluntaris, la universitat anglesa ha informat aquest dissabte que reprendrà les proves clíniques amb la seva vacuna. En un comunicat, Oxford va indicar que les proves de la vacuna, que es desenvolupa juntament amb la farmacèutica AstraZeneca, es reprendran al Regne Unit després de fer una pausa preventiva el passat 6 de setembre.
Aquesta possible vacuna, considerada una de les més avançades que es desenvolupen a tot el món, està en les fases finals dels assajos clínics abans de rebre l'autorització dels organismes reguladors per procedir a immunitzar la població.
300 milions de vacunes contra la Covid-19
A finals d'agost, la UE va tancar amb la farmacèutica britànica AstraZeneca un "primer contracte" que li garantia l'accés a 300 milions de dosi de la vacuna, per la qual cosa la suspensió dels assajos va ser un motiu de preocupació a Europa i a tot el món.
En el comunicat per informar de la represa de les proves, la universitat ha indicat que a tot el món unes 18.000 persones han rebut aquesta vacuna en estudi com a part dels assajos clínics i que, en proves tan àmplies com aquesta, és previsible que algun participant és trobar-se malament. "Cada cas ha de ser avaluat acuradament" per assegurar la seguretat de la vacuna, ha afegit Oxford, que no ha especificat la data de represa dels assajos. Les proves clíniques al Regne Unit començaran una altra vegada després de completar-se el procés de revisió independent.
Reacció adversa en un voluntari
"No podem revelar la informació mèdica sobre la malaltia (del voluntari) per raons de confidencialitat del participant", explica l'alta casa d'estudi en la seva nota. "Estem compromesos amb la seguretat dels nostres participants i el més alt nivell de conducta en els nostres estudis i seguirem de prop la seguretat" de la vacuna.
La potencial vacuna va donar resultats prometedors en els primers assajos, i estava sent sotmesa a proves clíniques al Regne Unit, els Estats Units, el Brasil i Sud-àfrica. El mes passat, els governs d'Argentina i Mèxic, així com la fundació mexicana Slim, van arribar a un acord amb AstraZeneca i la Universitat d'Oxford per fabricar la vacuna en els seus països i distribuir-la després a la resta d'Amèrica Llatina, excepte Brasil. El president de l'Argentina, Alberto Fernández, ha informat a l'agost que l'objectiu era elaborar entre 150 i 250 milions de dosis que estarien disponibles a preus accessibles, amb un cost individual d'entre 3 i 4 dòlars.