Aquest dimarts es va inaugurar a l'Hospital Clínic San Carlos de Madrid l'exposició 'Cuadros con Esperanza', l'objectiu del qual és conscienciar sobre el càncer de mama triple negatiu metastàtic a través de l'art. Es podrà visitar al Pavelló Oncològic fins al proper 30 de juny. A més, en les properes setmanes, ciutats com Barcelona o València també acolliran aquesta exposició.
Cada any es diagnostiquen a Espanya 34.000 nous casos de càncer de mama, i s'estima que entorn del 10-15% d'ells són triple negatiu. Dins d'aquests, el càncer de mama triple negatiu metastàtic (CMTNm), que afecta fonamentalment dones joves i premenopàusiques, és el subtipus més agressiu i només el 12% de les dones que el pateixen sobreviuen als cinc anys.
El CMTNm encara no té cura i les alternatives terapèutiques disponibles són limitades. Davant del repte de donar solució a aquesta malaltia, les pacients amb CMTNm reclamen una entrada més gran de la innovació i veuen en la investigació la seva principal esperança davant aquesta patologia de pronòstic tan greu.
Així s'expressa en la iniciativa 'Cuadros con Esperanza', una innovadora experiència artística promoguda per Gilead, com parteix del seu compromís amb la investigació i les pacients amb CMTNm, i que compta amb l'aval de Solti i de l'Associació de Càncer de Mama Metastàtic.
A través de la Intel·ligència Artificial (IA), en 'Cuadros con Esperanza' s'aconsegueix capturar i transformar en una sèrie de nou quadres les emocions de tres pacients amb càncer de mama triple negatiu. Gràcies a aquesta tecnologia d'última generació s'aconsegueixen captar els seus sentiments i les variacions en els mateixos en dialogar sobre la seva malaltia i en abordar temes com el diagnòstic, l'acceptació o el futur, destacant la importància de la investigació i innovació, sinònim d'esperança per a aquestes pacients. Tota aquesta informació ha estat transformada en art gràcies a un nou procés tecnològic robotitzat.
A través de l'art, 'Cuadros con Esperanza’ cerca posar el focus en l'impacte emocional que suposa per a les persones amb càncer de mama triple negatiu metastàtic saber que compten amb opcions i com aquestes els generen una esperança que canvia la perspectiva sobre la seva malaltia.
Així ho va destacar durant la seva intervenció en el col·loqui David Marín, sènior BUD Oncologia en Gilead, que va indicar que "el càncer de mama triple negatiu metastàtic és el de pitjor pronòstic de tots els tipus de càncer de mama. Aquí no hi ha llaç rosa. Les pacients són joves, amb una vida activa, amb família i feina; són dones que no poden esperar, per a qui cada dia compta i per a qui les opcions són molt limitades. Per aquesta raó, a Gilead investiguem sense parar per desenvolupar innovacions que ens permetin oferir solucions i esperança a aquestes dones, canviar el seu pronòstic i col·laborar amb tots els agents implicats. La innovació només és útil si arriba ràpid a les pacients".
"El càncer de mama triple negatiu i metastàtic és una patologia oblidada dins del discurs social del càncer de mama", ha assenyalat, per la seva part, Pilar Fernández, presidenta de l'Associació Càncer de Mama Metastàtic, qui, així mateix, ha insistit que les pacients de triple negatiu metastàtic reclamen, sense perdre les ganes de continuar lluitant, més investigació i innovacions per a les seves vides. Des de l'associació incideixen en recordar que l'impacte del diagnòstic marca un abans i un després en les seves vides i que la investigació és l'únic camí cap a la solució. "El que necessitem és que la investigació avanci perquè la supervivència i la qualitat vida d'aquestes pacients de triple negatiu depenen dels avanços oncològics, i que aquests arribin a totes les pacients de forma equitativa".
Durant la presentació, el doctor Fernando Moreno, metge especialista en Oncologia de l'Hospital Clínic San Carlos, ha explicat que "comparat amb altres subtipus de càncer de mama, en el triple negatiu és més freqüent que el diagnòstic ja es realitzi en una etapa avançada. A més, són tumors que tenen més riscos de recaiguda i més precoç, comparats amb altres subtipus. Sobretot, es veu en els primers anys després del diagnòstic". En aquest sentit, tenint en compte el pronòstic greu del triple negatiu metastàtic, l'especialista ha incidit en "la necessitat de més investigació, ja que les alternatives de tractament són més escasses i menys eficaces que en els altres. Pretenem conèixer millor quines són les característiques biològiques de la malaltia. I des del punt de vista del tractament, a curt termini, ens agradaria incorporar amb més facilitat i amb més rapidesa, els avenços terapèutics, l'ús a la pràctica clínica. Hem de fer un esforç més gran perquè el pronòstic, almenys, s'equipés amb altres subtipus de càncer de mama".
El tancament de l'acte ha anat a càrrec del conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, que ha donat suport a aquesta iniciativa i ha destacat la importància d'impulsar el diagnòstic precoç i treballar en un millor accés a les innovacions.
D'altra banda, José Soto, director general de l'Hospital Clínic San Carlos i president de Sedisa, que ha realitzat l'obertura institucional, a més de confirmar el seu suport amb aquesta campanya de sensibilització i amb aquest col·lectiu de pacients, ha posat en relleu el treball que es realitza pels professionals sanitaris per ajudar-les.