Pacients joves i sans amb símptomes continuats de coronavirus registren danys en múltiples òrgans quatre mesos després de la infecció inicial, segons recull un estudi.
El descobriment és un pas important per fer front als símptomes físics i també per desenvolupar tractaments per a algunes persones que tenen símptomes estranys i extensos, el que es coneix com a 'Covid persistent'. La fatiga, la confusió mental, la falta d'aire i dolor muscular són algunes de les sensacions o afectacions més freqüents.
L'estudi, elaborat per Coverscan, té com a objectiu avaluar l'impacte a llarg termini de la Covid en diferents individus de risc baix, és a dir, joves i sense problemes de salut importants, encara amb símptomes del virus, a través d'una combinació de ressonàncies magnètiques, anàlisis de sang, mesuraments físics i qüestionaris en línia.
Deficiències en òrgans i correlació entre símptomes
Les dades preliminars, segons recull el diari britànic The Guardian, exposen que dels primers 200 pacients que es van sotmetre a examen, el 70% tenen deficiències en un o més òrgans, incloent-hi el cor, els pulmons, el fetge i el pàncrees, quatre mesos després de l'inici de la malaltia.
A més, el treball també mostra una correlació entre els símptomes. És a dir, les deficiències cardíaques o pulmonars es relacionen amb la dificultat respiratòria, mentre que les deficiències al fetge o pàncrees s'associen amb símptomes gastrointestinals.
Malgrat tot, l'estudi assenyala que no hi ha cap prova que les alteracions orgàniques siguin la causa dels símptomes continuats de les persones i les dades encara no han passat totes les revisions pertinents, segons recull el rotatiu.
La feina, però, encara no s'ha acabat. Els pacients continuaran sent monitoritzats i s'estudiarà altres persones que no hagin tingut Covid, però sí la grip, per exemple, per tal de poder-ho comparar.
Efectes secundaris després de superar la Covid
El mes d'octubre la directora tècnica de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Maria Van Kerkhove, alertava de possibles efectes secundaris del coronavirus en pacients que ja havien superat la malaltia.
"No només ens inquieten els casos, les hospitalitzacions o les morts, sinó l'impacte a llarg termini que comencem a veure en individus que van passar la malaltia amb símptomes lleus".
"Ara comencem a veure aquests efectes al cor, el cervell, els pulmons o la salut mental", detallava el mes passat en roda de premsa.