Amb la incidència del coronavirus a la baixa, tota l'atenció se centra en les vacunes. A partir d'aquest 10 de maig les persones d'entre 56 i 59 anys ja podien demanar hora per vacunar-se a través del portal vacunacovidsalut.cat. Des d'aquest dimecres a la tarda també ho poden fer les que tenen entre 50 i 55 anys. Les vacunes destinades per a la població d'aquest grup d'edat són les de Pfizer, la de Moderna o Janssen, segons va detallar aquest dimarts el Departament de Salut. Aquest dijous s'ha sabut, a més, que a partir del mes de juliol es podrien començar a vacunar els menors de 40 anys. Malgrat tot, hi ha una part de la població que ha rebut una dosi de la vacuna d'AstraZeneca i encara no sap si rebrà una dosi d'aquesta mateixa farmacèutica, si podria rebre una altra dosi de, per exemple, Pfizer o Moderna, o bé es quedaran amb una sola dosi.
En aquest context, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, es fa ressò d'un document impulsat per un grup d'experts d'Institut de Salut Global de Barcelona i el mateix Col·legi de Metges de Barcelona que recomana administrar la segona dosi d'AstraZeneca a les persones que ja han rebut la primera.
Què diu el document?
En el document s'hi pot llegir que els experts "es basen en l’evidència 'sòlida' de l’eficàcia d’aquesta opció i en el seu baix risc i alerten que cal oferir una solució ràpida per a milers de persones que, a tot Espanya, van rebre una dosi d’AstraZeneca i que esperen completar la seva vacunació".
D'aquesta manera, recorden que a tot Espanya, hi ha uns dos milions de persones menors de 60 anys que van rebre una primera dosi de la vacuna AstraZeneca contra la Covid-19 ja fa tres mesos i que, segons els darrers criteris adoptats per les autoritats sanitàries de l’Estat, han deixat de ser candidates per rebre una segona dosi d’aquesta vacuna, a causa del risc de casos molt poc freqüents de trombosi amb trombocitopènia.
Així, els experts que formen part d’aquest grup han revisat les evidències disponibles sobre els riscos i beneficis que implicaria administrar una segona dosi d’AstraZeneca a aquestes persones, versus els riscos que suposaria administrar un altre tipus de vacuna (ARNm) o bé no administrar-ne cap més i han conclòs que "caldria oferir una segona dosi de vacuna com a màxim tres mesos després d’haver-ne rebut la primera" i que donada l'evidència "sòlida d’eficàcia i el risc molt baix de trombosi amb trombocitopènia, recomanen administrar una segona dosi d’AstraZeneca a aquelles persones menors de 60 anys que ja van rebre’n una primera dosi".
A més, constaten que "de moment, no hi ha prou evidència de seguretat o eficàcia per administrar una segona dosi de vacuna d’ARNm a les persones vacunades amb una primera dosi d’AstraZeneca".