El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, celebra la decisió de restringir les normes socials però considera que s'arriba en un moment molt complicat. Durant dos mesos, s'ha estancat en els mil casos diaris fins que, en els darrers dies, les xifres s'han arribat a disparar fins fregar els 3.000.
Padrós demana "aprendre la lliçó" i afegeix: "Si es fan recomanacions i normes molt bàsiques, fem-les complir. He trobat a faltar sancions exemplars que haguessin estat pedagògiques i haguessin reforçat la seriositat de les normes i l'auctoritas de qui les dictava. Ara hem fet tard".
Missatge molt crític de Padrós que demana ser més contundent de forma legislativa cap a aquells que no compleixin amb les normes contra la Covid-19: ús de la mascareta, distància social i higiene. Fins ara, les sancions o la capacitat de resposta als carrers ha estat molt laxa.
Advertències que són paper mullat
Padrós ha lamentat que els avisos no han servit per res: "Fa molts dies que alguns venim advertint que hi havia massa inobservància en el manteniment de distàncies i ús de mascareta que ha fet inevitable que hagi augmentat la transmissió".
A tall d'exemple, el govern espanyol va proposar multar amb fins a 100 euros a tots aquells ciutadans que no portin mascareta. Dins del Decret Llei de l'anomenada "nova normalitat", s'estableix que qui no compleixi la obligatorietat de portar mascareta rebrà una multa de fins a 100 euros que serà considerada una infracció lleu. L'altre aspecte és que s'han emès moltes multes però encara s'estan acabant de tramitar.
En la línia de la contundència contra les infraccions, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va promoure en la darrera roda de premsa que la ciutadania avisés als cossos de seguretat si algú infringia les normes. Per exemple si es detecten reunions de persones que no conviuen. Aquestes declaracions, posteriorment, les va matisar per l'enrenou mediàtic que va provocar.