El jutjat del contenciós administratiu número 6 de Barcelona va autoritzar aquest dimecres per via d'urgència l'aplicació d'ozonoteràpia indicada per una doctora a un pacient greu de covid-19. El Departament de Salut va lamentar aquest dijous la decisió del jutge en considerar que és una pràctica que contradiu el criteri sanitari. Aleshores, per què es justifica? La interlocutòria destaca que "el pacient està sedat i intubat, amb la vida en perill i amb un pronòstic força negatiu després que els altres tractaments aplicats no hagin donat bons resultats". El text sosté que la mesura no perjudica els interessos generals ni de tercers i en canvi apunta que hi ha la "possibilitat" que el pacient es curi, el que sosté que "se sabrà en aplicar-li la teràpia d'ozó".
"Informes i estudis mèdics"
La interlocutòria, segns destaca l'ACN, apunta que l'advocat del pacient va aportar "informes i estudis mèdics que sostenen que l'ozonoteràpia és una alternativa viable per intentar salvar la vida al pacient". Segons aquesta documentació "la teràpia d'ozó s'està aplicant en altres hospitals d'Espanya, i en altres països, donant molt bons resultats en pacients de gravetat".
La doctora que ha d'aplicar aquesta teràpia al pacient "té l'equip i els recursos necessaris" per fer-ho i considera que "serà un mitjà eficaç per poder-li salvar la vida" al pacient. Afegeix que el metge que porta el pacient no s'ha oposat al tractament i que l'única negativa l'ha donat l'hospital "en una conversa telefònica".
El Col·legi de Metges, en contra
El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (ACMSCB) critiquen l'autorització judicial de tractament amb ozonoteràpia a un pacient infectat per SARS-CoV-2. La mesura, afirmen, és contrària als protocols, a les recomanacions terapèutiques i a la legislació en relació a l'ús compassiu de tractaments amb medicaments. Els professionals reclamen un diàleg "serè, rigorós i constructiu" i s'ofereixen als òrgans judicials per "millorar la seguretat jurídica dels professionals" i per "vetllar pel màxim respecte als drets de les persones". El jutjat de Barcelona que va autoritzar el tractament es justifica perquè "els altres tractaments no han funcionat".
"Mala praxi"
"Algú ha traspassat una línia vermella. Mala praxi jurídica". Així ha respost el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós a través de les xarxes socials. D'aquesta manera ha insistit que "si el metge responsable del pacient observés riscos en l'aplicació d'aquest 'tractament' no ha de deixar que s'apliqui i tindrà l'empara i protecció del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya".
El jutjat de Castelló retrocedeix
El magistrat del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 1 de Castelló ha aixecat la mesura cautelaríssima que permetia a un pacient amb covid ingressat a l'Hospital de la Plana de Vila-real rebre un tractament extern amb ozó, tot i que serà a partir de l'1 de setembre quan ja no estarà autoritzada l'aplicació d'aquesta teràpia, segons ha informat Efe.