Enmig d'una cursa per aconseguir vacunes per part dels països desenvolupats i davant la mirada dels països amb menys recursos, hi ha qui assegura no necessitar cap vacuna anti-Covid. Durant mesos el govern de Tanzània ha insistit que el país estava lliure de coronavirus, i per tant, de moment, no hi ha plans de vacunació. La por d'alguns, però, rau en el fet que entre la negació hi hagi moltes víctimes sense reconèixer aquest virus.
Tanzània fa mesos que no publica dades sobre el coronavirus. De fet, segons la Universitat Johns Hopkins (JHU) només s'han registrat un total de 509 casos de coronavirus al país i s'han notificat 21 morts de manera oficial. Malgrat tot, la BBC es fa ressò d'un cas d'un home ingressat a l'hospital amb tos seca, pèrdua de gust i que va morir hores després. No se li van fer proves de detecció del virus.
La realitat, assenyala el portal britànic, és que hi ha poques proves i no hi ha plans de vacunació al país. De fet, és gairebé impossible avaluar l'impacte i l'extensió del virus al país perquè a més, només un nombre reduït de persones té permís per parlar del tema de manera oficial.
Vapors i medicaments d'herbes
El juny passat, el president del país, John Magufuli va declarar el país lliure de coronavirus. Ell i altres alts càrrecs del país es van burlar dels països veïns que han imposat restriccions i també de l'eficàcia de les mascaretes. Sense proves, el president del país també ha dit que les vacunes contra el virus podrien ser perjudicials i ha instat als ciutadans a inhalar vapor i medicaments a base d'herbes, tot i que cap d'aquests han estat aprovats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Després de mesos de repetir i negar el coronavirus, els líders de l'Església catòlica del país han trencat el silenci recentment per advertir a la ciutadania i demanar que es prenguessin mesures sanitàries contra el virus. "La Covid no ha acabat. La Covid encara és aquí. No siguem temeraris, hem de protegir-nos, rentar-nos les mans amb aigua i sabó. També hem de tornar a portar mascaretes", explicava a la BBC Yuda Thadei Ruwaichi, bisbe de Dar es Salaam.
Més funerals
Sense anar més lluny, secretari de la Conferència Episcopal de Tanzània, el pare Charles Kitima, va dir a la BBC que l'església havia notat un augment dels serveis funeraris a les zones urbanes. "Estàvem acostumats a tenir una o dues misses de rèquiem a la setmana a les parròquies de les ciutats, però ara tenim misses diàries. Definitivament, alguna cosa no va bé".
En aquest sentit, la ministra de salut, Dorothy Gwajima, va dir que les declaracions eren alarmistes.