Un de cada quatre pacients greus amb Covid-19 que ingressen a l'UCI van patir una trombosi venosa o pulmonar. Aquesta era asimptomàtica en un 62% dels pacients. Aquests són els resultats d'un estudi dels Hospitals Universitaris Vall d'Hebron i Germans Trias i Pujol que es va publicar el passat 12 de gener.
Dos mesos més tard, Dinamarca, Letònia, Estònia, Lituània, Luxemburg i Àustria han decidit aturar la vacunació amb AstraZeneca per possibles efectes de trombes.
Una infermera mor a Àustria
El primer país en prendre la decisió va ser Àustria que aquest diumenge va anunciar que retirava un lot de vacunes AstraZeneca com a mesura de precaució després de la mort d'una persona i la malaltia d'una altra. La víctima mortal, una infermera de 49 anys, va morir deu dies després de rebre la vacuna degut a "greus trastorns de coagulació".
Dinamarca suspèn tota la vacunació
Per la seva banda, la Direcció General de Sanitat de Dinamarca (SST) ha anunciat aquest dijous la suspensió temporal durant 14 dies de la vacuna d'AstraZeneca després de registrar "greus casos de trombes" en persones que l'havien rebut.
Un dels casos està relacionat amb una mort, han explicat en un comunicat les autoritats sanitàries, que ressalten que encara no es pot concloure que hi hagi una relació directa entre la vacuna i els trombes.
L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha iniciat una investigació sobre això, segons la Direcció General de Sanitat danesa, que ha aplicat "un principi de prudència" i realitzarà una nova valoració en la penúltima setmana de març.
"Som a la campanya de vacunació més gran i important en la història de Dinamarca, necessitem totes les vacunes que puguem aconseguir. Per això no és una decisió fàcil suspendre'n una. Però hem de reaccionar amb compte quan hi ha evidència de possibles efectes greus", ha afirmat el director de la SST, Søren Brostrøm.
Ara, Luxemburg, Letònia, Estònia i Lituània s'han sumat al carro i han decidit deixar de vacunar amb l'antídot de la farmacèutica britànica fins que l'Agència Europea del Medicament estudiï la situació i aporti més informació.
Sanitat descarta esdeveniments adversos a Espanya
El ministeri de Sanitat ha assegurat que a Espanya no hi ha hagut cap esdeveniment advers com a Àustria en relació amb l'administració de la vacuna. "S'han iniciat les investigacions pertinents i en aquests moments no hi ha cap evidència de que la vacuna sigui la causa d'aquests esdeveniments adversos notificats", indica el ministeri en una nota.
A més a més, les autoritats sanitàries espanyoles subratllen que "tot i que es considera poc probable", s'investiga si hi ha algun problema de qualitat amb aquest lot distribuït a 17 països de la Unió Europea, inclosa Espanya.