Els països rics estan acumulant i acaparant dosis de vacunes anti-Covid i les persones que viuen en països pobres hi perdran, exposen des de l'aliança People's Vaccine Alliance. De fet, sense anar més lluny detallen que en gairebé 70 països d'ingressos baixos només es podrà vacunar una de cada deu persones.
Tot i això, els desenvolupadors de la vacuna de la Universitat d'Oxford i AstraZeneca es van comprometre a proporcionar el 64% de les seves dosis a les persones dels països en desenvolupament, segons la BBC. I pel que sembla, s'estarien prenent mesures per poder garantir l'accés de la vacuna a tot el món.
Fa només unes setmanes, un article d'opinió del diari britànic The Guardian detallava que els països 'rics' han reservat ja uns 500 milions de dosis a través d'acords de compra anticipats. L'article, firmat per la professora de política de salut global de la London School of Economics Clare Wenham i el professor de dret de la salut global a la Universitat de Keele Marl Eccleston-Turner, detallava que els països pagaven per reservar dosis a un preu acordat i garantir així, un accés prioritari a la vacuna.
Precisament amb la intenció d'evitar aquest fet, va néixer Covax. La intenció és d'adquirir suficients vacunes perquè tots els països puguin immunitzar almenys al 20% de la seva població. A través de l'article d'opinió insisteixen que els països amb ingressos més elevats contribueixen a Covax com a pòlissa si altres acords comercials que tenen no es concreten, mentre que els països amb uns ingressos més baixos ho veuen com un salvavides. Ara per ara, han aconseguit uns 700 milions de dosis de vacunes per distribuir entre 92 països de menors ingressos que formen part de la iniciativa.
Els països 'rics' acaparen les vacunes
Però, tot i ser moltes, no són suficients. La People's Vaccine Alliance, que inclou en la seva xarxa d'organitzacions Amnistia Internacional, Oxfam i Global Justice Now, diu que no n'hi ha prou per a tothom i que les farmacèutiques haurien de compartir la seva tecnologia per assegurar-se que es produiran dosis suficients, recull un article de la BBC. L'aliança exposa que els països 'rics' han comprat dosis suficients per vacunar a la seva població tres vegades si totes les vacunes estan aprovades per al seu ús. De fet, el Canadà ha demanat prou vacunes per protegir els seus ciutadans cinc vegades.
Així, tot i que els països 'rics' representen el 14% de la població mundial, han comprat fins al 53% de totes les vacunes més prometedores.
People's Vaccine Alliance ha fet una crida a totes les farmacèutiques que treballen en les vacunes anti-Covid perquè comparteixin obertament la seva tecnologia i propietat intel·lectual perquè es puguin fabricar milers de milions de dosis més i posar-les a la seva disposició de tots els que les necessitin. Això es podria fer a través d'assessors a la tecnologia Covid-19, segons exposa l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Sinovac i Oxford-AstraZeneca, per davant
Un dels avantatges més importants de la vacuna de Sinovac és que es pot emmagatzemar a un refrigerador estàndard d'entre 2 i 8 graus de temperatura, com la vacuna d'Oxford, que està feta d'un virus genèticament modificat que causa un refredat comú en els ximpanzés, compara la mateixa cadena britànica. Una temperatura molt més assequible que la vacuna Moderna, per exemple, que s'ha d'emmagatzemar a 20 graus sota zero o la de Pfizer cal fer-ho a menys 70 graus.
Fet que fa pensar que tant la vacuna de Sinovac com la d'Ofxord-AstraZeneca seran molt més útils per a països que no podran tenir els mecanismes per preservar les vacunes amb unes temperatures tan baixes.