Durant anys s'ha postergat el que diverses associacions mèdiques denuncien com una amenaça per a la salut humana: l'amiant. Erradicar de forma segura aquest component del fibrociment –molt utilitzat en la construcció durant anys– abans de l'any 2032 ha de ser una de les prioritats del context actual de reconstrucció que vol emprendre la UE, segons ha demanat la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Es calcula que cada any moren a Europa 88.000 persones per l'exposició a aquesta substància.

Només a la ciutat de Barcelona hi ha més de 6.000 edificis i garatges que tenen aquest silicat. Al llarg del segle XX, es van anar coneixent els seus efectes nocius sobre la salut respiratòria humana, basats en la capacitat de les fibres de l'amiant per provocar una reacció inflamatòria de lenta progressió i un efecte carcinogènic. Avui, s'estima que el 65% de la vida útil de l'amiant (de 30 a 35 anys) que continua instal·lat en la geografia de l'Estat ha finalitzat, la qual cosa implica que les fibres que es desprenen d'aquest siguin més nocives i letals.
Fibres d'amiant

L'amiant està relacionat amb el desenvolupament de malalties com el càncer

Actualment, existeixen evidències sòlides que vinculen l'exposició a l'amiant amb el desenvolupament de plaques, fibrosi i vessament pleural, atelèctasi rodona, asbestosi, càncer de pulmó, mesotelioma de la pleura i del peritoneu, càncer de laringe i d'ovari. El temps de latència entre l'exposició i aparició d'aquestes malalties és de 20 a 40 anys i, en l'actualitat, encara es diagnostiquen malalties per amiant en persones que van estar exposades a aquest material abans del 2002 –any en què es va prohibir el seu ús a Espanya–, així com entre treballadors d'obres i reparacions que afecten estructures i edificis que el contenen.

El problema és que, encara que existeixen una infinitat d'evidències científiques, l'amiant encara es troba en molts llocs: en el fibrociment, teulades d'habitatges i naus industrials, canonades deabastament d'aigua, estructures de tota mena d'edificacions, públiques i privades, centres educatius i habitatges, en els abocaments il·legals d'entorns urbans i rurals, en instal·lacions i infraestructures de transport com els ferrocarrils, vaixells i, fins i tot, al Metro de Madrid i Barcelona.


Teulada amb amiant

Només a Barcelona hi ha 6.000 edificis que conté amiant

Actualment, existeix una gran necessitat de conèixer la dimensió del problema, tant quant a diagnòstics com a mortalitat per malalties malignes degudes a l'amiant. Un estudi fet en 544 pacients a Barcelona i publicat a la revista Canadian Respiratory Journal el 2017 va trobar que hi havia una mortalitat relacionada directament amb l'amiant i que el 57,7% d'aquestes morts van ser degudes al mesotelioma, pel que instava a dur a terme un pla preventiu en la comunitat.

Fins ara s'han identificat un total de 2.526 empreses que realitzen o han realitzat activitat laboral amb amiant, i 56.373 treballadors que manipulen o al seu dia van manipular aquest material, dels quals 30.387 són treballadors postexposats i 17.645 estan actualment exposats. El nombre de malalties per amiant és de 6.570, les 53% de les quals corresponen a plaques pleurals.