Els efectes col·laterals de la pandèmia de la covid-19 es deixen veure en la societat i l'economia, però també en els ecosistemes. Segons un informe de l'Organització Mundial de la Salut, s'estan generant "desenes de milers de tones de residus" mèdics procedents de la resposta a la pandèmia. L'organització xifra en més de 87.000 tones de brossa de productes sanitaris relacionals amb la covid. Es tracta d'una estimació, ja que només calculen els equips de protecció individuals (EPI) que ells mateixos van adquirir entre el març de 2020 i el novembre del 021 per enviar a diversos països del món. En altres paraules hi ha bona part de l'equip sanitària fet servir en el dia a dia que queda fora d'aquesta estimació, que per si sola és alarmant. L'OMS adverteix de l'impacte en els ecosistemes que està tenint aquesta generació de residus extra, per què es pot fer al respecte?
A trets generals, l'OMS recomana l'ús d'embalatges i enviaments ecològics, EPI segurs i reutilitzables (per exemple, guants i màscares mèdiques), amb materials reciclables o biodegradables; inversió en tecnologies de tractament de residus sense combustió; logística inversa per donar suport al tractament centralitzat i inversions al sector del reciclatge per garantir que els materials, com els plàstics, puguin tenir una segona vida. Com tot l'estudi, aquests consells se centren molt en els residus generats pels professionals mèdics, però en el dia a dia hem de lidiar amb altres reptes de reciclatge.
Què fer amb mascaretes i tests d'antígens
En el dia a dia de la majoria de la població mundial, el principal problema per lidiar amb els residus generats per la pandèmia es resumeix en la pregunta: què faig amb la mascareta i el test d'antígens? El director de l'Agència de Residus de Catalunya va refrescar la memòria sobre els protocols de reciclatge amb aquests productes a TV3, arran de la publicació d'aquest informe de l'OMS.
"La mascareta va a rebuig", va sentència Peraire, qui va afegir: "Després hi ha mascaretes de diferents tipologies que les pots rentar i fer-les servir més vegades. Hauríem de tendir a fer servir aquestes. Igual val pels EPI o pels guants". Com recomana l'OMS, l'Agència de Residus també es decanta cap a l'ús de productes que tinguin una vida útil més llarga que només d'un sol ús.
Mentre que el destí de la mascareta és clar i directa: el contenidor de rebuig. Els tests d'antígens, en ser articles més complexis i amb més components poden generar dubtes. Peraire va animar a aplicar els mateixos recursos que tenim quan ens enfrontem al reciclatge d'altres articles. És a dir, si separem la caixa d'un medicament perquè és de cartó i llancem el recobriment de plàstic de les pastilles que conté al contenidor dels plàstics, s'ha de seguir la mateixa lògica. Com a exemple pràctic l'embolcall de cartó del test anirà al contenidor blau, el test en si anirà al contenidor groc. "Hem de separar tant com puguem", va assegurar el director.