Primer pas per incorporar la intel·ligència artificial en el sistema sanitari català. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presidit aquest dilluns la reunió inaugural del Comitè Directiu del Programa Salut/IA i ha dit que es tracta d'una "aposta estratègica per assegurar la robustesa, l'ètica, l'equitat i l'eficiència de les solucions d'IA en salut a Catalunya" —unes solucions que "cal que siguin avaluades prèviament amb les dades que disposem i que compleixin les pautes de la llei d'IA que està tramitant la Unió Europea".
Balcells ha subratllat que "aquest programa innovador, que avui ja està en marxa, no té precedents a l'àmbit estatal i permet tenir de forma estructurada com s'ha de desplegar l'aplicació de la intel·ligència artificial al sistema de salut". També ha indicat que "la IA ben aplicada ens pot ajudar a millorar el diagnòstic dels pacients, l'eficiència i la sostenibilitat del sistema". Finalment, ha destacat que el programa "és un dels projectes de transformació del sistema", que va acompanyat de la formació dels professionals. El comitè està integrat per professionals assistencials del sistema de salut, persones expertes en IA i alts càrrecs tant del Departament de Salut com del Servei Català de la Salut, la Direcció Estratègica de la Comissió Departamental d'Innovació i Transformació del Sistema de Salut, la Coordinació General de les TIC del Sistema de Salut, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i la Fundació TIC Salut Social.
Tres línies d'actuació
El director del programa, José Ibeas, ha explicat que "amb la IA cerquem millorar la salut de la ciutadania i la sostenibilitat del sistema de salut, respectant els drets personals i garantint que les solucions que implementem siguin avaluades, segures i fiables". I és que la finalitat del programa és crear un entorn facilitador per a la innovació i la recerca en l'àmbit de la salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d'IA. Tot, amb tres línies d'actuació diferenciades.
D'una banda, coordinarà el llançament de reptes de compra pública d'eines d'IA que donin resposta a necessitats no cobertes del sistema —que hauran de complir amb uns determinats estàndards, marcats pel programa, per assegurar l'equitat, l'escalabilitat i la qualitat de les solucions. D'altra banda, tindrà l'objectiu de conèixer i difondre de forma transversal com es genera la IA en l'àmbit de la salut des de la conceptualització fins a la implantació —fent incidència en els riscos i les oportunitats que es generen. Finalment, oferirà suport a les iniciatives identificades a l'Observatori d'IA en Salut mitjançant l'elaboració de guies de referència per a la implantació de la IA amb plenes garanties per a la ciutadania i el conjunt de professionals de la salut, així com amb un servei de mentoria. A més, aquestes iniciatives podran rebre suport en àmbits com l'avaluació, la implantació i l'accés al finançament.
Diagnòstic de càncer de pell
Una de les iniciatives ja identificades és la plataforma de suport al diagnòstic de càncer de pell de l'Hospital Clínic. Des de fa més de cinc anys, l'equip de dermatologia treballa amb eines d'IA per donar suport als professionals en el diagnòstic dels melanomes i tractar de democratitzar la tecnologia tant per a la detecció com per al cribratge precoç de la malaltia en la població general. Concretament, han desenvolupat algorismes per a la classificació de tumors de la pell amb fotografia digital d'alta precisió en el laboratori i treballen en models predictius de pronòstic amb IA dels pacients amb càncer.
El coordinador de la unitat de càncer cutani i d'innovació de l'Institut de Medicina i Dermatologia de l'Hospital Clínic, Josep Malvehy, ha explicat com el seu equip ha comprovat que "els algorismes poden ser útils en moltes funcions com la detecció de lesions sospitoses". "Però a diferència dels professionals entrenats, només poden treballar en allò per al qual han estat entrenats convenientment. (...) Per això, és imprescindible que els professionals aprenguin a usar les eines d'IA convenientment i coneguin tant les limitacions com els beneficis potencials que poden aportar", ha afegit. Ara, els següents passos són l'avaluació de les eines d'IA en estudis amb pacients reals per tal de poder validar-les abans de la seva incorporació com a eina de suport en diagnòstic per als professionals de la salut a Catalunya.