El passaport covid va aparèixer per primera vegada a Israel i ara diferents països els han anat adoptant amb canvis de nom: des de passaport de salut fins a passaport verd o passaport corona. Consisteixen en un document de paper o digital, generalment a través d'una aplicació del telèfon que porta un codi QR que proporciona una prova que té la pauta completa de la vacunació, que s'ha recuperat del virus o ha donat negatiu en una prova. 

Alguns països com Àustria, Bèlgica, Xipre, Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Portugal i Eslovènia són alguns països de la UE que han introduït el passaport covid en algun dels seus àmbits de la vida quotidiana, com per exemple, per accedir a museus, restaurants o sales de cinema i teatre.

Altres països ho han intentat però han fracassat. Així mateix ho recull el The Guardian, que destaca que els governs de Canàries, Galícia, Cantàbria i Andalusia volien introduir-los, però van ser denegats pels respectius tribunals superiors de justícia.

Altres com Suècia, han adoptat una mena de passaport per permetre viatges dins i fora del bloc i també per a l'accés d'algunes activitats. Dinamarca també ha introduït un passaport, tot i que tal com recull el diari, ara que el 80% de la població de 12 anys està vacunada l'han suspès perquè no ho consideren necessari. 

Passaport d'accés als restaurants

A França és necessari per a cinemes, teatres, museus, restaurants bars i cafès. A més, també ho és per alguns centres comercials, transport de llarga distància o esdeveniments organitzats.

A Itàlia, el passaport és similar. Ara bé, hi ha algunes excepcions, com per exemple, que no és necessari a les terrasses. A Alemanya, alguns restaurants ho demanen també. Àustria inclou també que sigui necessari per a les perruqueries. Luxemburg inclou botigues i Portugal ho fa als hotels.

Quin és l'objectiu principal?

La majoria de passaports covid, tal com recull el mateix rotatiu, era incentivar que la gent es vacunés. És a dir, premiar la persona que s'ha vacunat facilitant-li l'accés a l'oci, viatges o gastronomia. 

França, en aquest sentit, n'és una bona prova. El desembre passat, el 60% dels francesos no estaven segurs si es voldrien posar o no la vacuna contra el coronavirus. Des que e va anunciar de la mà del president francès, Emmanuel Macron, que seria obligatori el passaport per accedir a bars i restaurants, 13 milions més de persones han rebut una primera dosi. 

El país gal ha administrat, com a mínim, una dosi de la vacuna al 88% de la seva població adulta i al 85% dels nens de 12 anys o més. 

 

 

Imatge principal: un passaport amb un codi QR / Unsplash