Els cucs intestinals, també coneguts com a paràsits intestinals, són un problema de salut comuna, especialment en nens. És per això que s’ha celebrat la publicació d’un nou estudi clínic liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació la Caixa, que ha demostrat que un nou comprimit, que combina l’albendazol i l’ivermectina, és segur i "més eficaç" que un comprimit de només albendazol per controlar i eliminar els cucs intestinals (helmints) que es transmeten per terra. Aquest estudi, anomenat ALIVE, indica que el nou fàrmac ha demostrat la seva eficàcia en el tractament de Trichuris trichiura i altres cucs intestinals transmesos per terra (STH).
Publicat a 'The Lancet'
L'estudi, realitzat pel consorci STOP, ha estat publicat aquest dissabte per la revista científica The Lancet Infectious Diseases i obre oportunitats per millorar el control d'aquestes infeccions tropicals “desateses”, que afecten uns 1.500 milions de persones a tot el món, informa l’ISGlobal en un comunicat. Les helmintiasis (malalties parasitàries) transmeses per terra (STH) són causades per quatre espècies de cucs paràsits -Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura i els anquilostomes Ancylostoma duodenale i Necator americanus- que es transmeten a través del contacte amb el sòl o l'aigua contaminats. Aquestes malalties tenen un impacte significatiu en la nutrició i la salut, especialment a la població infantil i dones en edat reproductiva que viuen en zones endèmiques d'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica subsahariana.
L'estratègia actual per al control dels cucs intestinals es basa en tractaments regulars amb albendazol per a les poblacions de risc, juntament amb millores a l'aigua, el sanejament i la higiene. L'albendazol és molt eficaç contra els paràsits intestinals que causen STH (Ascaris), però la seva eficàcia contra Trichuris trichiura ha anat disminuint, probablement a causa de l'aparició de resistències al fàrmac. Tot i això, l'albendazol no és eficaç contra Strongyloides stercoralis, un altre helmint que s'ha afegit a la llista de paràsits intestinals que requereixen mesures de control.
Una pastilla, dos fàrmacs
Per això, el consorci STOP, finançat per l'European and Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP), va provar una pastilla innovadora que combina una dosi fixa d'albendaçol i ivermectina. La ivermectina ha demostrat ser més eficaç contra Trichuris trichiura quan es combina amb albendazol, i és el fàrmac d'elecció per tractar Strongyloides stercoralis i altres infeccions parasitàries.
El líder de l'assaig clínic, José Muñoz, explica que "aquesta coformulació en dosi fixa (FDC) presenta diversos avantatges" perquè "és fàcil d'administrar, ja que es tracta d'un únic comprimit i no requereix ajustaments de dosi en funció del pes del nen". José Muñoz, que és un investigador a ISGlobal i també és el cap del Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic Barcelona, espera que "la combinació de dos fàrmacs amb mecanismes d'acció diferents redueixi el risc que els paràsits es tornin resistents als medicaments".
Provat en més de 4.000 infants
L’assaig clínic s’ha dut a terme amb nens de països africans. En concret, l’ALIVE ha estat provat a Etiòpia, Kenya i Moçambic, va comptar amb la participació de 4.353 nens i nenes, va demostrar tant l'eficàcia del nou medicament com la seva seguretat per a la salut, avaluades en funció de la taxa de curació i la reducció del nombre d'ous a excrements. Els nens i nenes tenen edat escolar (de 5 a 18 anys) estaven infectats Trichuris trichiura, anquilostomes, Strongyloides stercoralis o una combinació. En total, es van examinar 4.353 nens a la recerca d'infeccions per helmints i 1.001 van ser assignats aleatòriament al tractament. Dels infectats, el 63% va donar positiu per a Trichuris trichiura, el 36% per a anquilostomes i el 10% per a Strongyloides stercoralis.
Controlar tot el STH
En opinió del coordinador de l'assaig clínic, Alejandro Krolewiecki, "es tracta d'un assaig fonamental, que obre la possibilitat de controlar totes les espècies de STH, inclòs el Strongyloides; i pot fer que es reconsiderin els objectius d'eliminació que es consideraven inabastables només amb albendazol". El següent pas és dur a terme assajos de més envergadura, com el liderat pel projecte STOP2030, per avaluar la seguretat de la FDC en el context de campanyes de desparasitació massiva.