Un equip d'investigadors de la canadenca Universitat McMaster ha descobert que la patata pot ser una font de proteïnes d'alta qualitat que ajuda a mantenir els músculs. Les troballes han estat publicades a la revista Nutrients i ressalten els beneficis potencials del que es considera una font no tradicional de proteïna, particularment a mesura que canvien les tendències dietètiques.

Segons els autors de la investigació, la quantitat de proteïna que es troba en una patata és petita i és un producte que es conrea molt, però la proteïna quan s'aïlla pot proporcionar alguns beneficis mesurables.

L'estudi

Els investigadors van reunir dones en la vintena que portaven dietes consistents en la quantitat diària recomanada (l'RDA) de 0,8 grams de proteïna per quilogram de pes i dia, la qual cosa serien aproximadament 60 grams de proteïna per a una dona mitjana.

Un grup de participants va consumir de manera aïllada proteïna de patata addicional, en forma de púding, duplicant el seu consum de l'RDA a 1,6 g/kg/dia. Mentrestant, un altre grup va rebre un placebo.

Els investigadors van trobar que les dones que van consumir la proteïna de patata extra van augmentar la velocitat a què els seus músculs produïen nova proteïna, mentre que el grup de placebo no ho va fer.

És una troballa interessant que no esperaven els investigadors. Un descobriment que mostra que la quantitat diària recomanada és inadequada per donar suport al manteniment del múscul en les dones joves. Fins i tot, resulta més interessant del normal ja que es tracta d'una forma de proteïna derivada de vegetals, que generalment se sol considerar de menor qualitat que la proteïna d'origen animal.

Per estudiar l'impacte de la proteïna en una activitat com l'aixecament de pesos, l'equip d'investigació va instruir ambdós grups de dones perquè exercitessin només una de les seves cames. Un mètode poc convencional però que els va permetre veure l'efecte en una mateixa persona sense haver d'agregar més persones que feien exercici a l'estudi. Així, a la cama que van exercitar les dones, els científics no van trobar cap benefici addicional de la proteïna de la patata.

Aquesta troballa que podria resultar decebedora, està en línia amb l'efecte conegut que l'exercici és un estímul més potent per produir noves proteïnes musculars que la mateixa proteïna per si mateix.

La demanda de proteïnes ha augmentat espectacularment per part de la població mundial en els últims anys i les proteïnes d'origen vegetal podrien servir per omplir un buit real. Al cap i a la fi, l'estudi proporciona evidència de què la qualitat de les proteïnes vegetals poden servir de suport al benestar muscular.