A la part frontal del nostre coll se situa una glàndula que té unes funcions de gran importància per al nostre organisme, la tiroide. Produeix una sèrie d'hormones com la triyodotironina (T3) i la tiroxina (T4), que, entre altres funcions, regulen el metabolisme.
Si d'alguna manera la seva funció es veu afectada i no es produeix amb normalitat, desenvolupem diversos problemes de salut. Quan la funció tiroide disminueix, els nivells de T3 i T4 també disminueixen. I es produeix l'anomenat hipotiroïdisme, que pot convertir-se en una condició difícil de controlar, sobretot perquè es calcula que més de la meitat de les persones que el pateixen, ni tan sols ho saben.
Com succeeix amb moltes patologies, alguns factors que afavoreixen la seva aparició no es poden controlar, com els antecedents familiars. Però l'alimentació juga un paper important, i en aquest cas sí que es poden desenvolupar hàbits que ajudin a controlar l'hipotiroïdisme. No es pot dir que existeix una dieta per curar-lo, perquè no és cert, però sí per millorar els seus símptomes. Aquests són els aliments que s'han d'evitar.
Aliments amb soja, com a edamame, tofu i miso
S'ha estudiat molt sobre els possibles efectes negatius que certs compostos de la soja, les isoflavones, poden tenir a la tiroide. Algunes investigacions han apuntat que una quantitat excessiva d'aquest aliment pot augmentar el risc d'hipotiroïdisme d'una persona, però no s'ha comprovat de forma fefaent. També s'ha trobat que la soja pot interferir amb la capacitat per absorbir medicaments per a la tiroide. Per aquesta raó, abans de prendre-la, s'hauria de consultar amb el metge.
Les crucíferes
Les verdures crucíferes, com el bròcoli, col de cabdell o la col arrissada, són plenes de fibra i altres nutrients, però poden interferir amb la producció d'hormona tiroide si es té una deficiència de iode. Però si es vol continuar incloent-les, és bo saber que cuinar-les durant més temps pot reduir l'efecte que tenen, així com reduir la seva ingesta considerablement al llarg de la setmana.
El gluten
Les persones amb hipotiroïdisme haurien de considerar minimitzar la seva ingesta de gluten, una proteïna que es troba als aliments processats a partir de blat, ordi, sègol i altres cereals. De vegades, l'hipotiroïdisme i la malaltia celíaca es presenten de manera conjunta, per això s'hauria de consultar amb l'especialista per comprovar aquesta possibilitat. En cas d'incloure'l, és millor optar per varietats integrals, que són rics en fibra i altres nutrients
Els greixos saturats
Els greixos saturats alteren la capacitat del cos per absorbir els medicaments de reemplaçament de l'hormona tiroide, a més de la pròpia funció de la glàndula tiroide. Per això, molts professionals de la salut recomanen eliminar tots els aliments fregits.
Aliments ensucrats
L'hipotiroïdisme pot fer que el metabolisme del cos s'alenteixi. Això significa que és fàcil pujar de pes si no es prenen precaucions. Per aquesta raó, s'han d'evitar els aliments amb quantitats excessives de sucre perquè aporten moltes calories i pocs nutrients.