La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha anunciat que presentarà dilluns que ve un recurs contenciós-administratiu davant el TSJC contra el tancament de l'oci nocturn i les restriccions imposades a la restauració, i demanarà la suspensió urgent per intentar salvar la Nit de Cap d'any.
Fecasarm assenyala que les restriccions publicades fa poques hores en el Diari Oficial de la Generalitat i que han entrat en vigor aquesta matinada no podran ser impugnades fins al dilluns en ser avui divendres un dia inhàbil a efectes judicials.
Restriccions desproporcionades
Considera que la suspensió de les mesures restrictives imposades a les activitats seria compatible amb el toc de queda nocturn i insisteix que les noves restriccions són "desproporcionades, no indispensables en la situació epidemiològica de Catalunya i per complet contraproduents".
El principal objectiu que persegueix aquest recurs, segons Fecasarm, és intentar salvar la Nit de Cap d'Any atès que els dies de Nadal i els previs de sopars d'empresa "ja s'han perdut, havent suportat tots dos sectors pèrdues milionàries en els últims dies". L'entitat subratlla que només la Nit de Cap d'Any es preveuen pèrdues d'aproximadament 90 milions d'euros per a la restauració i d'uns 75 milions per a l'oci nocturn.
L'aval del TSJC
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat el toc de queda nocturn i limitar les reunions a deu persones, com va sol·licitar el Govern davant la sisena onada del coronavirus, en concloure que són mesures "idònies, necessàries i proporcionades", especialment de cara a les festes nadalenques.
En la seva resolució, la secció tercera de la sala contenciosa del TSJC autoritza la Generalitat a aplicar durant els propers 14 dies un toc de queda entre la una i les sis de la matinada a poblacions de més de 10.000 habitants i amb una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 habitants, la qual cosa afectarà unes 126 localitats catalanes, entre elles Barcelona, la seva àrea metropolitana i les altres capitals de província.
L'alt tribunal català, que ha avalat les restriccions que ha sol·licitat la Generalitat en contra del criteri de la Fiscalia, limita així també les reunions a un màxim de deu persones, tant en l'àmbit públic com el privat, excepte en els nuclis de convivència, manifestacions i actes polítics. A més, valida el 70% de l'aforament en els actes religiosos i cerimònies civils i manté l'exigència de l'ús del passaport Covid, que ja estava vigent.