Després que el Govern hagi anunciat noves i dures restriccions pel sector de la restauració, els sindicats i patronals han mostrat posicions dispars. Per un costat, Comissions Obreres s'ha mostrat a favor de les mesures, però ha recordat que si és així s'han de compensar econòmicament els sectors afectats. Foment, per la seva part, ha acusat el Govern de "condemnar a la pobresa" a centenars d'autònoms, ha assegurat que les mesures agreugen la crisi i les ha considerat "desproporcionades". Pimec, en una línia semblant, ha criticat que les mesures haurien d'haver estat més graduals i no tan brusques, tot i que les troba encertades.
Si s'atura l'activitat, hi ha d'haver ajudes
CCOO ha defensat aquest dimecres que si s'atura l'activitat de determinades empreses "s'ha de compensar als sectors afectats" i "trobar l'equilibri entre salut i socioeconomia". En un comunicat, el sindicat ha demanat al Govern "ajuts en compensació als efectes" de les mesures i un "reforç i coordinació" entre les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya i el SEPE "per garantir les prestacions a les persones treballadores que es veuran afectades".
El sindicat ha dit que la ciutadania "ha de prendre consciència de la gravetat de la situació i la necessitat de prendre mesures de protecció individual que evitin efectes col·lectius", remarcant la necessitat de ser "proactius en el control de la pandèmia".
Amb tot, també ha destacat que el Govern ha de reforçar el sistema sanitari per fer front al virus però també "recuperar la resta d'atenció a les patologies no-covid-19 que estan agreujant les condicions de salut de la ciutadania".
Segons CCOO, és "imprescindible" invertir en Salut "per no haver de frenar la sociabilitat i l'economia i el treball en les diferents fases d'afectació de la pandèmia". "Més inversions al sistema sanitari evitaran frenar l'activitat econòmica i laboral", afegeix el sindicat.
Les mesures podrien condemnar centenars de treballadors
Foment del Treball Nacional ha assegurat que la suspensió de l'activitat de bars i restaurants "agreuja" la crisi i podria "condemnar a la pobresa" a centenars de treballadors i empresaris autònoms. La patronal s'ha mostrat en contra de les mesures anunciades aquest dimecres pel Govern i les ha considerat "desproporcionades".
Per fer front a la pandèmia, Foment ha reclamat centrar-se en els "principals focus de contagi" i no en els centres de treball, que compleixen la normativa i actuen de manera "responsable" per protegir la salut dels treballadors i clients. "Foment està a favor de les mesures extraordinàries que siguin equilibrades i proporcionades a la situació de crisi sanitària", ha resumit en un comunicat.
La patronal ha recordat que la crisi sanitària ha desencadenat en una crisi econòmica, contra la qual "també s'ha de lluitar" per evitar el tancament de més empreses i la pèrdua de més ocupació. Per aquest motiu, ha reclamat mesures "equilibrades i proporcionades" que atenguin "amb la mateixa intensitat" la protecció de la salut de les persones i de les empreses.
Davant les noves limitacions en els aforaments i el consegüent perjudici en l'activitat i el consum, la patronal ha demanat noves ajudes econòmiques "compensatòries" pels sectors més afectats.
Per altra banda, Foment també ha reclamat no limitar la mobilitat en transport privat i valorar un increment de la freqüència del transport públic en les hores de màxima afluència de passatgers. En aquest sentit, la confederació ha demanat que els serveis de restauració d'autopistes i carreteres es considerin serveis essencials per atendre les necessitats de transportistes i viatgers.
En qualsevol cas, la patronal ha defensat la necessitat d'implementar noves mesures extraordinàries per contenir el repunt de la pandèmia i ha ofert el seu suport i col·laboració a totes les administracions públiques i sectors econòmics. Així mateix, ha assegurat que els empresaris continuaran manifestant el seu compromís per contenir la propagació del virus i protegir la salut dels ciutadans.
S'haurien d'haver pres mesures "més graduals"
Pimec creu que les noves restriccions proposades pel Procicat són encertades per evitar l'expansió de la pandèmia, però qüestiona el tancament de bars i restaurants. En una entrevista a l'ACN, el president de l'organització, Josep González, ha defensat que les mesures haurien d'haver estat "més graduals" per evitar "dures conseqüències" al sector.
Malgrat tot, González ha opinat que les mesures arriben "en el moment encertat" per evitar que la campanya de Nadal quedi tocada. "Ara és moment de prendre mesures, perquè és al Nadal on realment creix el consum", ha comentat, tot afegint que cal "un equilibri" entre la contenció de la covid-19 i el creixement econòmic.
González no ha entrat a especificar en què haurien de consistir aquestes mesures graduals, però sí que ha advertit del perill que suposa un tancament sobtat pel sector. En relació amb aquest tema, el president de Pimec ha demanat que la imposició de restriccions vagi acompanyada de mesures econòmiques que permetin fer front a les pèrdues dels negocis.