Mentre que els homes més grans de 50 anys tendeixen a patir símptomes més aguts del coronavirus, les dones amb una Covid persistent superen als homes. Per cada home, quatre dones el pateixen. Per què? El juny del 2020, quan els primers informes de Covid persistent començaven a filtrar-se a la comunitat mèdica, els metges intentaven esbrinar aquest misteriós malestar que van detectar. Si bé els casos aguts de coronavirus, en particular els hospitalitzats, tendien a ser homes en la seva gran majoria i majors de 50 anys, els que tenien una Covid persistent durant molt de temps, eren dones i relativament joves.
Els primers informes de coronavirus persistent en un hospital de París, entre maig i juliol del 2020, van suggerir que la mitjana d'edat era de 40 anys i que la proporció d'afectats era de quatre a un, segons recull el The Guardian.
Covid desigual
Durant els últims 12 mesos, s'ha fet evident una desigualtat de gènere similar a tot el món, des de pacients amb coronavirus durant molt de temps monitorats en hospitals de Bangladesh i Rússia fins a l'aplicació de Covid Symptom Tracker, del Regne Unit. L'estudi mesurava l'impacte a llarg termini del coronavirus. I tant al Regne Unit com als Estats Units hi ha una constant de dones joves que són desproporcionadament vulnerables.
Sarah Jolley, una metgessa que dirigeix la clínica d'atenció post-Covid d'UCHealth a Aurora, Colorado, ha dit a l'Observer que prop del 60% dels seus pacients han estat dones. A Suècia, l'investigador de l'Institut Karolinska Petter Brodin, que lidera el consorci global Covid Human Genetic Effort, sospita que la proporció total de pacients dones amb coronavirus persistent pot ser fins i tot més gran, potencialment entre 70-80%, segons recull el The Guardian.
"Aquest patró s'ha observat en altres síndromes postinfecciosos", segons la doctora Melissa Heightman, que dirigeix la clínica d'atenció post-Covid d'UCLH al nord de Londres. "Prop del 66% dels nostres pacients han estat dones. Moltes d'elles tenien feines a temps complet, fills petits i ara més d'una quarta part no poden treballar perquè es troben malament. Econòmicament, és una mica catastròfic".
Per què passa?
Tal com recull el The Guardian i destaca la mateixa doctora, aquesta no és una tendència nova quan parlem de malalties infeccioses, sinó que històricament s'ha descuidat. Se sap que les dones tenen fins a quatre vegades més probabilitats de contraure una encefalomielitis miàlgica o síndrome de fatiga crònica, una afecció que es creu que té orígens infecciosos en la majoria dels casos.
Malgrat tot, destaca el rotatiu, hi ha hagut pocs intents de profunditzar en el per què. En canvi, pel fet que aquestes condicions afecten predominantment a les dones, amb major freqüència se les ha descartat per tenir un origen psicològic. De fet, el diari detalla que al llarg dels anys s'han menystingut aquestes malalties per la comunitat mèdica com a forma d'hipocondria.
"En general no hi ha tants diners per a la investigació ni atenció sobre les condicions que afecten principalment a les dones", constata la professora de la Facultat de Medicina de Long Island de la Universitat de Nova York Julie Nusbaum i que recull el mateix The Guaridan. "Crec que persisteixen molts prejudicis que quan les dones presenten molts dolors corporals, hi ha més freqüentment un component emocional que d'origen mèdic".
"És preocupant"
En aquest sentit, el rotatiu destaca que "és preocupant" que aquests prejudicis hagin arribat fins a l'època de la Covid. Així, destaca que hi ha informes anecdòtics de pacients dones que s'han queixat que els seus símptomes persistents han estat ignorats o atribuïts a l'ansietat. Janet Scott, especialista en malalties infeccioses de la Universitat de Glasgow, diu que continua existint una escola de pensament dins de la comunitat acadèmica que el llarg biaix de gènere de Covid pot ser simplement un artefacte que les dones tenen més probabilitats de reportar que els homes.
"Jo no ho compro", diu Scott. "Crec que encaixa amb la narrativa de: "'No et preocupis per la Covid persistent, és només un grup de dones histèriques de mitjana edat'".
Però Scott i altres científics de tot el món estan intentant aprofundir en els diferents factors que fan que les dones siguin més propenses a desenvolupar Covid persistent. Comprendre'ls podria ser crucial per donar llum sobre aquesta misteriosa condició en general, així com altres malalties que poden ser desencadenades per una infecció, s'hi conclou.