Al principi de la pandèmia per COVID-19 va quedar clar que el principal grup de risc era el de les persones de més edat. Tanmateix, en els nous rebrots que s'estan produint el nombre de casos d'infeccions en joves adults està augmentant, fet que deixa als experts sorpresos. Encara que és cert que tenen menys probabilitats de desenvolupar infeccions greus, alguns d'ells sí que pateix complicacions importants, i fins i tot mortals. A més, existeix el perill de transmetre la malaltia als seus parents grans.
En altres països està passant el mateix. Els sanitaris de molts estats dels Estats Units també han cridat l'atenció sobre la gran proporció de casos entre els adults joves. Per exemple, el governador de Florida, va assegurar fa uns dies que els casos de COVID-19 a Florida estan canviant en una direcció radical cap als adults d'entre 20 i 30 anys. A Texas, la majoria de les persones que donen positiu per COVID-19 en alguns comtats tenen menys de 30 anys.
Els experts recorden que és molt important conscienciar la gent més jove que cal seguir les pautes que han explicat les autoritats, com la distància de seguretat i l'ús de màscares i gel desinfectant.
Però... per què s'està produint aquest augment dels casos? Pot ser per diversos factors, segons asseguren els científics. El cert és que en aquests momentss'ha augmentat considerablement la quantitat de proves que s'estan fent als joves. En els primers dies de la pandèmia, la incapacitat de dur a terme els tests restringia la capacitat de detectar el virus i la malaltia en persones amb infeccions lleument simptomàtiques i asimptomàtiques. Es va haver de centrar els esforços inicials en fer proves a persones que tenien símptomes greus, la qual cosa generalment es produïa en persones de més edat. Ara s'està ampliant l'espectre a altres edats.
A més, els experts estan detectant que hi ha una relaxació més gran pel que fa a les mesures de protecció en la població jove. Si bé els més grans, els més afectats fins ara, tenen molt clar la necessitat de ser responsables i no solen posar-se en risc per no contreure el virus, en els joves no hi ha una consciència tan clara. Tendeixen a complir menys mesures com el distanciament social, la quarantena o l'ús de màscares en espais públics. Així mateix, existeix una actitud més ansiosa per part dels joves perquè tot torni a ser com abans, particularment ara que ha començat la "nova normalitat".
Tanmateix, per ajudar a reduir la propagació del COVID-19 és important traslladar la necessitat de tenir clar que la responsabilitat individual és un puntal de la lluita contra la pandèmia, per la qual cosa els joves han de tenir clar que el seu paper és fonamental pel que els pot afectar a ells i als més vulnerables.