Per sorprenent que sembli, els bacteris que poden trobar-se a la boca afecten de molt diverses maneres la salut de l'ésser humà. Diferents estudis científics han descobert que no només poden causar malalties a les genives, sinó que en ocasions incrementen el risc de patir càncer d'esòfag o tumors colorectals, poden afectar a la salut respiratòria i fins i tot s'ha arribat a relacionar alguna malaltia a les genives amb un risc més important de patir demència.

Ara, un nou treball s'ha fixat al paper que juguen els bacteris de la boca a l'hora d'ajudar-nos a obtenir beneficis cardiovasculars en l'activitat física.

El fruit de la investigació d'un equip de dietètica i fisiologia de la britànica Universitat de Plymouth s'ha publicat a la revista Free Radical Biology and Medicine. En ell es mostra com els bacteris bucals ajuden a reduir la pressió arterial producte de l'activitat física i com l'ús de col·liris bucals antibacterianes després de l'exercici interfereix negativament en l'esmentat benefici.

Durant la pràctica de l'exercici, els vasos sanguinis s'obren. Això passa per la producció d'òxid nítric i com a conseqüència d'aquesta vasodilatació, s'incrementa la circulació del flux sanguini als músculs actius. El curiós –i és una cosa per a la qual la ciència encara no té una explicació– és que la circulació sanguínia continua sent més alta després de l'exercici, el que provoca un reducció de la pressió arterial coneguda com a hipotensió post- exercici.

L'òxid nítric es descompon en nitrat, i segons es coneix, el nitrat pot ser absorbit a les glàndules salivals i excretat amb la saliva a la boca. Algunes espècies de bacteris de la boca poden utilitzar el nitrat i convertir-lo en nitrit, una molècula molt important que pot millorar la producció d'òxid nítric al cos.

El cas és que quan s'ingereix el nitrit a la saliva, part d'aquesta molècula s'absorbeix ràpidament en la circulació i es redueix de nou a òxid nítric. Això ajuda a mantenir la vasodilatació, la qual cosa condueix a una disminució sostinguda de la pressió arterial després de l'exercici.

L'estudi

La intenció dels investigadors de Plymouth era veure si bloquejar la capacitat del nitrat per convertir-se en nitrit en inhibir els bacteris orals mitjançant l'ús del col·liri bucal, tindria algun efecte sobre la hipotensió després de l'exercici.

Per sortir de dubtes van demanar a 23 adults sans que participessin en dues proves d'exercici físic. Tots els participants van córrer en una cinta durant 30 minuts, i els investigadors van monitorar la pressió arterial dels participants fins i tot dues hores després de l'exercici.

Als 1, 30, 60 i 90 minuts després de la cursa, els participants es van esbandir la boca amb col·lutori antibacterià o amb la substància de control –segons el grup en el qual es trobessin–, que era aigua amb gust de menta. L'equip d'investigació també va recollir mostres de sang i saliva just abans de l'exercici i 2 hores després.

L'assaig va revelar que el grup amb placebo va obtenir una reducció de 5,2 mmHg de mitjana en la pressió arterial sistòlica una hora després de l'exercici. Tanmateix, el grup de l'esbandida bucal antibacteriana va reduir la seva pressió en només 2,0 mmHg.

Aquesta troballa indica que els bacteris bucals són la principal font de nitrit per al sistema circulatori, almenys durant el període de recuperació immediatament després de l'exercici.

Segons els científics encarregats del treball, "el següent pas és investigar amb més detall l'efecte de l'exercici sobre l'activitat dels bacteris orals i la composició dels bacteris orals en individus amb alt risc cardiovascular". Així mateix, es mostren esperançats que aquesta nova via d'investigació serveix en un futur pròxim per saber més sobre un malament com la hipertensió.