Qui no ha patit mai cruiximents? Segur que alguna vegada n'has tingut. Tanmateix, saps exactament què són els cruiximents i per què els pateixes? Si no ho saps, no et preocupis, a continuació, el Dr. Ángel Ruiz Cotorro, director de Clínica Tennis Teknon, t'ho explica.

Doncs bé, d'entrada, has de saber que els cruiximents són múltiples microruptures fibril·lars que provoquen tensions de caràcter mecànic al múscul. Així, segons explica el doctor Ruiz Cotorro, aquestes tensions causen dany sobre el teixit muscular en forma de microlesions i inflamació. Com a resultat d'això, notem dolor en un segment muscular que ha estat sotmès a un exercici inusual. "Aquest dolor el sentim un o dos dies després d'haver fet esport i acostuma a durar com a màxim entre 7 i 10 dies", explica el doctor Ruiz Cotorro.

Els cruiximents són microruptures fibril·lars que provoquen tensions al múscul

D'altra banda, el director de la clínica Tenis Teknon assenyala que, ja que els cruiximents són una lesió benigna, l'únic que pots fer és tenir paciència i esperar que se't passin. Si les pateixes, no fa falta que deixis de fer esport, però sí que és aconsellable que sigui lleuger. De fet, es creu que continuar fent esport de forma lleugera ajuda a alleujar els cruiximents. S'ha de dir, tanmateix, que aquesta teoria no està demostrada.

Foto: Pexels

Una altra manera de recuperar-se dels cruiximents, apunta el doctor Ruiz Cotorro, és aplicar gel o compreses fredes sobre la zona del cos on patim els cruiximents. També és recomanable hidratar-se bé. Ara bé, tingues present que, si els cruiximents són molt dolorosos, el metge pot prescriure't algun analgèsic convencional.

Una altra manera de recuperar-se dels cruiximents és aplicar-se gel o compreses fredes sobre la part del cos on patim els cruiximents

Finalment, cal desctacar que durant molts anys ha corregut la falsa creença que els cruiximents són dipòsits de cristall d'àcid làctic. Segons aquesta llegenda urbana, aquests cristalls es claven com a "agulles" al múscul, però no és així. I és que, tal com confirma el doctor Ruiz Cotorro, no s'ha evidenciat la presència de cristalls d'àcid làctic al múscul. A més, la temperatura de cristal·lització és incompatible amb la vida humana. Una altra raó que desmenteix aquesta equivocada teoria és que l'àcid làctic es reutilitza ràpidament i no roman tant temps al múscul.

Ara, si després de fer esport pateixes cruiximents, no t'amoïnis. Ja saps el que fer!