Per què hi ha persones que emmalalteixen menys que d'altres? Investigadors del Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas a San Antonio han revelat que la capacitat de resistir infeccions o de recuperar-se'n difereix àmpliament entre la gent, cosa que ajudarà a prendre decisions en l'atenció sanitària i ajudarà els investigadors a comprendre millor les diferències de salut entre persones d'edats similars. Els resultats s'han publicat a la revista Nature Communications aquest dimarts.
Aquesta capacitat de resistir infeccions s'anomena a partir d'ara "resiliència immune", que no depèn pas de l'edat: si bé és veritat que els anys de vida tenen un paper important en la resposta del cos a les malalties, hi ha persones que conserven o restauren aquesta resiliència immune òptima independentment de l'edat — tal com assenyala l'autor principal de l'estudi, Sunil K. Ahuja. "La resiliència immune és la capacitat de mantenir una bona funció immune, anomenada immunocompetència, i minimitzar la inflamació mentre s'experimenten estressors inflamatoris", afegeix el coautor Weijing He. En aquest sentit, els investigadors han trobat "que durant l'envelliment i quan experimenten estrès inflamatori, algunes persones resisteixen la degradació de la resiliència immune".
Nivells òptims de resiliència immune
Després d'avaluar gairebé 50.000 persones de diferents edats i malalties diferents, es va descobrir que les persones amb nivells òptims de resiliència immune eren propenses a viure més temps, resistir les infeccions del VIH i la grip, resistir la sida, resistir la recurrència del càncer de pell després d'un trasplantament de ronyó, sobreviure a la covid-19 i sobreviure a la sèpsia. Així, ja no cal mesurar per separat els nivells d'immunocompetència i d'inflamació. "El concepte de resiliència immune captura els nivells d'immunocompetència i inflamació junts", explica la coautora Grace C. Lee. És a dir, que la resiliència immune òptima està definida per una alta immunocompetència i una baixa inflamació.
El nou concepte de resiliència immune "és un avantatge i una passa endavant perquè es poden descobrir noves estratègies de prevenció i tractament de malalties cròniques com les cardiovasculars, covid-19, VIH/sida i càncers", segons Lee. I és que és així com s'explica que hi hagi persones joves amb una salut que es veu habitualment en gent gran: tenen poca resiliència immune. En aquest sentit, cal destacar que s'han trobat nivells més alts de resiliència immune òptima en dones que en homes.