El coronavirus ja ha infectat a més de 34 milions de persones a tot el món. Malgrat que ara se'n saben més coses, encara se'n desconeixen moltes afectacions. Cada vegada són més els experts i supervivents que veuen cada vegada més un impacte més llarg del coronavirus, amb més temps de recuperació.
De fet, un estudi publicat el 20 d'agost va trobar que tres quartes parts dels pacients amb coronavirus ingressats a l'hospital encara pateixin símptomes fins a tres mesos després, segons recull el diari britànic The Independent. Alguns fins i tot no podien fer tasques com rentar-se, vestir-se o tornar a la feina. Sense anar més lluny, un estudi del dia 7 de setembre al que també fa referència el diari, exposava que unes 60.000 persones del Regne Unit han estat patint de coronavirus prolongat durant més de tres mesos.
El coronavirus prolongat o de llarg termini no és ben bé un terme mèdic oficial però sí que el fan servir aquells pacients que tenen de manera prolongada o que pateixen els símptomes més enllà de dues setmanes. Entre aquests hi ha fatiga, dificultat respiratoria, dolors musculars, mal a les articulacions, confusió mental, pèrdua de memòria o falta de concentració, segons recull l'entitat nord-americana Mayo Clinic. Tot i que no es creu que siguin contagioses sí que pateixen els efectes durant mesos.
Aquesta tendència també s'ha observat en altres parts del món. Un equip de científics italians van descriure en un article publicat a Journal of the American Medical Association que gairebé 9 de cada 10 pacients (un 87%) donats d'alta d'un hospital de Roma encara tenien símptomes 60 dies després. L'estudi, tal com recull el diari britànic, també subratllava que el 13% de les 143 persones analitzades estaven completament lliures de símptomes, mentre que el 32% tenia un o dos símptomes i el 55% en tenia tres o més.
Per què el coronavirus persisteix més en algunes persones?
Tot i que cada vegada se saben més coses del coronavirus, continua deixant preguntes sense resposta i es desconeix per què algunes persones tenen símptomes durant més temps. El mateix diari britànic recull que un informe del King's College of London detallava que els símptomes prolongats podrien estar relacionats amb la gravetat amb la que s'ha passat el virus. "Cada vegada hi ha més evidència que algunes persones que han tingut símptomes lleus poden tenir una malaltia més prolongada", descriuen. "Tot i que sabem que la fatiga a llarg termini pot precedir altres infeccions víriques, falta informació detallada sobre els mecanismes. Una infecció vírica en curs als pulmons o al cervell pot ser un mecanisme. Una resposta immune prolongada i inapropiada després que s'ha superat la infecció, en podria ser una altra".
El mateix diari es fa ressò també d'un estudi anterior sobre la fatiga crònica posterior a una malaltia que ha demostrat que alguns pacients poden estar predisposats a donar una resposta concreta. "Quan es va administrar una substància química anomenada interferó alfa a les persones com a tractament per a l'hepatitis C, va generar una malaltia similar a la grip en molts pacients i fatiga". D'aquesta manera, els investigadors han estudiat aquesta resposta d'infecció artificial "com a model de fatiga crònica".
Persistència o tornar-se a infectar?
Per detectar el coronavirus es fa servir, en la majoria de casos, un PCR. Aquest test el que fa és bàsicament buscar fragments genètics del virus que expulsa una persona quan respira o en d'altres secessions. És a dir, tal com recull la publicació National Geographic, un PCR pot determinar si algú ha tingut la malaltia però no pot determinar si el virus es multiplica o si la resta viral és infecciosa.
Tot i que encara falten molts estudis per corroborar-ho, la revista ressalta que ara per ara la reinfecció no seria l'explicació per a aquestes persones que tenen símptomes de llarga durada. A Corea del Sud van rastrejar uns 285 contactes que havien donat positiu després d'un resultat negatiu en un PCR i cap d'ells va donar mostres que pogués transmetre el virus o que hagués estat reinfectat.