Barcelona és una de les ciutats que està liderant el moviment vegà a nivell internacional. De fet, l'any 2016 es va convertir en la primera ciutat del món l'ajuntament del qual va aprovar una moció recollint el suport explícit a la cultura vegana i vegetariana. Són cada vegada més les persones que decideixen fer aquest pas i la ciència també ha demostrat que es pot portar una alimentació saludable prescindint dels aliments d'origen animal. Però, en quina mesura pot millorar la salut de les persones?
Actualment s'estan duent a terme diversos estudis que analitzen quina incidència té per a la nostra salut el seguiment d'una dieta vegana. La revista Nutrients –una de la més prestigioses a nivell mundial– acaba de publicar un número especial dedicat al veganisme. Sota el nom de "Vegan Nutrition" inclou investigacions sobre aquest tipus d'alimentació. Una d'elles ha estat realitzada per experts de l'Institut de Medicina Clínica i Experimental i l'Institut d'Endocrinologia a Praga i el Comitè de Metges per una Medicina Responsable a Washington DC i conclou que seguir una dieta vegana fomenta la presència d'hormones gastrointestinals que ajuden a regular la pressió arterial i el metabolisme, ja que provoquen sacietat i la seva acció és beneficiosa per al control del pes.
Les hormones gastrointestinals modulen l'homeòstasi energètica, és a dir, actuen en el nostre metabolisme per equilibrar la quantitat d'energia que gastem i emmagatzemem. Regulen els nivells de glucosa, la producció d'insulina i contribueixen a la nostra sensació de gana o sacietat.
L'estudi sobre veganisme es va dur a terme en 60 persones, de les quals 20 tenien un diagnòstic d'obesitat, 20 tenien diabetis tipus 2 i uns altres 20 no tenien problemes de salut i formaven el grup de control. Els experts van dividir a l'atzar els participants en grups. Uns els van subministrar menjars vegans amb tofu, mentre que d'altres van ingerir un menjar de carn i formatge processats. Independentment de si tenien diabetis, obesitat o cap problema de salut, les persones que menjaven el menjar vegà tenien un nivell més alt d'hormones intestinals beneficioses que les persones que menjaven carn i formatge.
Ara s'està estudiant per què els aliments d'origen vegetal tenen aquest efecte positiu a les hormones de l'intestí, i sembla ser que la fibra juga un paper fonamental. En tot cas, i segons els experts, tot apunta que la dieta vegana té beneficis importants tant per a les persones amb diabetis tipus 2 o problemes de pes, com per a la resta de la població.