El nombre de persones que pateixen alguna demència a tot el món augmenta a mesura que augmenta l’esperança de vida, donat que el risc de patir-lo augmenta a mesura que s'envelleix. L’actualització de la Comissió Lancet sobre la demència d’aquest 2024 proporciona noves evidències sobre la prevenció, intervenció i cura d’aquestes malalties neurodegeneratives associades a l’envelliment, afegeix dos nous factors de risc i indiquen que gairebé la meitat de tots els casos de demència a tot el món es podrien prevenir o retardant abordant 14 factors de risc modificables. Aquest nous factors de risc són la pèrdua de visió no tractada i el colesterol LDL (el dolent) alt, que se sumen a altres 12 factors que ja eren coneguts.

Aquests 14 factors estan relacionats amb el 45% de tots els casos de demència, per això la Comissió posa l’accent en la necessitat d’identificar i implementar enfocaments de prevenció. En l’actualització realitzada en el 2024, la comissió ha afegit a la llista el colesterol LDL  i la pèrdua de visió no tractada, que atribueix un percentatge de risc del 7% i del 2%, respectivament, del 45% total dels casos de demències. La resta de factors, que ja estaven identificats, són: el menor nivell educatiu (5%), la pèrdua auditiva (7%), la depressió (3%), els traumatismes cranials (3%), el tabaquisme (2%), la inactivitat física (2%), la diabetis (2%), la hipertensió (2%), l’obesitat (1%), el consum excessiu d’alcohol (1%), l’aïllament social (5%) i la contaminació de l’aire (3%).

En 2050 hi haurà 153 milions amb la malaltia

En el recent estudi s’ha resumit la nova investigació des de l’informe del 2020, prioritzant les revisions sistemàtiques i metanalítiques, i triangulant els resultats de diferents estudis que mostren com es desenvolupen la reserva física i cognitiva al llarg de la vida. L’estudi publicat aquest dimecres a la revista The Lancet, afirma que eliminant o controlant els 14 factors de risc com més aviat millor, es podria teòricament prevenir o evitar gairebé la meitat de casos de demència. Cal tenir en compte, però, que la genètica i l’envelliment són els principals factors per desenvolupar demències -entre les que està l’alzheimer-  no són evitables. Segons l’estudi, el 2019 hi havia 57 milions de persones que viuen amb demències i s’espera que aquesta xifra es tripliqui en el 2050 i arribi fins als 153 milions.

Així i tot, l’estudi assegura que la incidència específica ha disminuït als països d’ingressos alts a causa de l’augment de la resistència cognitiva i física al llarg de la vida, i a la reducció del dany vascular (reduint el tabaquisme i tractant la pressió arterial alta) i la millora de l’assistència sanitària. 

Hi ha altres factors que la Comissió Lancet també ha estudiat, però que de moment ha descartat perquè no existeix una evidència sòlida de què puguin ser factors de risc, com són l’insomni, la dieta poc saludable, les infeccions o malalties mentals com el trastorn bipolar o l’esquizofrènia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!