Com tantes coses en la vida, el perfeccionisme és una característica que pot ajudar a millorar en la vida, autoexigir-se i aconseguir complir els objectius i fer un bon acompliment professional. El problema és quan es converteix en una obsessió que no permet estar a gust amb res ni divertir-se ni valorar qualsevol activitat que es dugui a terme. I, desgraciadament, per a alguns adolescents en edat escolar pot convertir-se en un veritable problema.
Així ha quedat patent en un estudi dut a terme per experts de la Universitat d'Ottawa que relacionen un excessiu perfeccionisme amb l'ansietat i la depressió. En la investigació van realitzar un registre de 604 adolescents canadencs des dels 12 als 18 anys. Els científics van examinar el rendiment acadèmic i el perfeccionisme. Segons ells, el perfeccionisme és un estil de personalitat desadaptatiu que es caracteritza per alts estàndards autoimposats que estan constantment vinculats al desenvolupament de l'ansietat i la depressió.
"L'alt rendiment acadèmic és lloat i celebrat a tot el món", afirma l'autora principal, la doctora Tracy Vaillancourt. "Tenir un bon acompliment en la secundària està vinculat a oportunitats acadèmiques futures, com assistir a la universitat, el que augmenta les perspectives laborals i els ingressos. Hi ha molt en joc i els adolescents senten molta pressió".
Els resultats van mostrar que alguns dels adolescents que obtenen bons resultats acadèmics es troben atrapats en un cercle viciós d'èxits i perfeccionisme. Específicament, en cada punt avaluat, les qualificacions més altes van conduir a un perfeccionisme més important.
"Encara que aparentment obtenir bones qualificacions sembla estar bé, el seu vincle amb un perfeccionisme més gran és preocupant perquè l'alt perfeccionisme sovint condueix a un esgotament acadèmic més rellevant, menor compromís escolar i menor rendiment a llarg termini, així com a un augment de l'ansietat i la depressió", afegeixen.
Els resultats han estat publicats a la Revista Internacional de Desenvolupament del Comportament i en ell els experts assenyalen alguns consells per als pares. "Per molt que assegui bé obtenir bons resultats i ser elogiat per això, els joves han d'acceptar que assolir la perfecció no és possible", incideixen. És fonamental que comprenguin que tots tenim fortaleses i debilitats, i això és el que ens fa humans.
A l'escola, és particularment important que els pares i educadors fomentin entorns d'autoacceptació. Ajudar els joves a comprendre que les persones poden ser acceptades per la qual cosa són, fins i tot si encara estan treballant per assolir certes metes. Evitar pressionar els joves perquè siguin perfectes i, en canvi, reconèixer els seus èxits, fins i tot els més petits, així com el seu esforç. A més, cal treballar per contrarestar el pensament de tot o gens. No assolir la perfecció no significa que un sigui un fracàs.