L'empresa americana Pfizer i la seva sòcia alemanya Biontech han demanat avui a les autoritats sanitàries dels EUA "l'aprovació d'emergència" de la seva vacuna. Han presentat la proposta davant la FDA, l'agència americana encarregada dels medicaments.
Amb aquest tràmit urgent, si tira endavant, les dues empreses calculen que a finals de desembre ja es podrien aplicar vacunes als col·lectius d'alt risc dels Estats Units, d'aquí a un mes, segons informa el diari alemany Frankfurter Allgemeine.
"Presentar una aprovació d'emergència és un pas decisiu per tal que la nostra candidata a vacuna estigui disponible per a la població de tot el món", ha indicat el fundador i director general de Biontech, Ugur Sahin. I ha anunciat que pensen fer un plantejament similar a altres països i també a Europa. "Com a empresa amb seu a Alemanya, al cor d'Europa, cooperar amb l'Agència Europea de Medicaments és de particular importància", afegeix.
Pfizer i Biontech es plantegen produir en el que queda d'any, 50 milions de dosis de la vacuna. Per a l'any 2021, en calculen 1.300 milions. Afirmen que quan rebin el permís, en poques hores podran comercialitzar la vacuna, perquè ja estan preparats.
Els tràmits ja han començat
Els tràmits per regular la vacuna Pfizer a Europa de fet ja han començat. L'Agència Europea del Medicament, encarregada de validar la vacuna a la UE, ha indicat que Pfizer i BioNTech han presentat les dades d'un assaig a gran escala de la seva vacuna contra la covid, per tal que les avaluïn.
De totes maneres, les dues empreses encara no han sol·licitat formalment que la vacuna sigui aprovada. "Les companyies han presentat a l'Agència Europea del Medicament les dades emergents i les avaluarem com a part de la revisió contínua", ha declarat l'organisme europeu en un comunicat.
La cursa per ser els primers a desenvolupar una vacuna segura contra el coronavirus ha agafat encara més força aquests últims dies on diferents farmacèutiques han publicat estudis que avalen la seva eficàcia. Tot i això també ha comportat una sèrie de preguntes en relació amb la durada de la protecció o immunitat o què podria passar si el virus muta. Per altra banda, també ha deixat entreveure alguns problemes logístics i de transport, ja que alguna de les vacunes requereix una temperatura molt baixa per sobreviure.